Houd je laptop koel tijdens de hittegolf

Het nationaal hitteplan is actief, maar niet alleen chronisch zieken en ouderen zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Ook een laptop is niet gediend van een hittegolf en kan snel oververhitten als de temperatuur stijgt. Dit zijn vijf tips om jouw laptop koel te houden.

De optimale temperatuur voor een laptop is tussen de tien en 35 graden celcius. Met name de accu's van deze apparaten kunnen er niet tegen als ze warmer worden dan dit, en met de huidige weersvoorspellingen gaan ze gemakkelijk over deze temperatuur heen. Hoe houd je je laptop koel en je data veilig?

1. Laat je laptop 'wennen'

Als je vanuit het kantoorgebouw met airco de volle, warme zon in loopt met je laptop, zorg dan dat deze uit staat. Het is namelijk mogelijk dat er condens ontstaat in het apparaat, net zoals op een bril gebeurt. Geef je laptop dus even de tijd om zich aan te passen aan de temperatuur voor je hem weer aanzet.

2. Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is een grote vijand van de gemiddelde laptop. Bijna elk weerbericht geeft aan wat de voorspelde luchtvochtigheid is en als deze boven de tachtig procent komt, wil je uitkijken. Zoals eerder gezegd kan er condens ontstaan in de laptop, met als mogelijk gevolg kortsluiting. Daarnaast is het mogelijk dat de ingebouwde sensor die waterschade opmerkt afgaat, waardoor je garantie kan vervallen. Werk dus niet buiten als er een hoge luchtvochtigheid voorspeld is, maar ga binnen zitten met de airco aan.

3. Zet je laptop hoger

Het is verleidelijk om buiten te gaan zitten met je laptop, of als je thuis werkt ermee op de bank te gaan zitten. Echter, dit zorgt ervoor dat je laptop sneller oververhit raakt. Gebruik een laptopstandaard om het apparaat hoger te zetten, waardoor de ventilatoren alle ruimte hebben om de warme lucht kwijt te raken. Nog beter is een verkoelende standaard. Dit soort standaarden hebben weinig voeding nodig en zijn geoptimaliseerd om de warme lucht snel af te voeren.

4. Verwijder de accu

Je laptop wordt vooral warm van de accu, dus is het verstandig om deze te verwijderen tijdens het warme weer. Kan dit niet? Zorg dan in ieder geval dat je het apparaat op het netstroom aansluit, zodat de accu niet op volle kracht hoeft te draaien.

5. Zorg voor de juiste uitwendige bescherming

We zeiden het al: laptops kunnen niet goed tegen grote temperatuurverschillen. Om dit te voorkomen is het verstandig om goede uitwendige bescherming voor je device te kopen, die ook hiertegen beschermt. In het geval van laptophoezen kijk je of ze beschermen tegen vochtigheid, schokken en krassen. Voordeel hiervan is ook dat je laptop niet in direct zonlicht komt, want ook dat is slecht voor het apparaat.