How slow can you go? XP op 20 MHz

In de jacht op snellere processoren voor steeds verder uitdijende software wordt niet stilgestaan bij de vraag met hoe weinig paardenkrachten een besturingssysteem als Windows XP genoegen kan nemen.

Supernerd Dirk Makowski uit Duitsland deed dit wel. Blijkbaar heeft Dirk wel wat uurtjes over want op een zeer uitgebreide pagina doet hij verslag van zijn poging. Met de conclusie dat een Pentium 1-pc op 20 MHz al voldoende kracht in huis heeft om Windows XP te draaien, zij het dat het enkele minuten kost om het systeem op te starten. Ter vergelijking: tegenwoordig hebben gebruikers minimaal een Pentium III-pc op zeker 800 MHz, en dat is dan al een 'oudje'.

Over oudjes gesproken: op de site van Makowski staat een uitputtend overzicht van oude softwarepakketten en DOS- en Windowsbesturingssystemen, inclusief schermbeelden.

Leuk om even bij weg te mijmeren: weet je nog: Windows for Workgroups, uit 1994? Werd geleverd inclusief een klein postkantoor voor elektronische berichten, voor lokale netwerken en een agendapakket, Schedule+, dat je kon delen in je werkgroep. Deze functies ontbraken in eropvolgende Windows-edities, om later terug te komen als een prijzig , zeer omvangrijk programma: Exchange Server.

Leuk maar dus ook leerzaam, deze site.