How-to: bestanden redden van een gecrashte pc

Wat nu als je Windows crasht en je hebt geen back-up van belangrijke documenten gemaakt? Ze staan heus nog wel op de harde schijf, maar hoe bereik je die zonder Windows? Gelukkig kun je een pc altijd vanaf cd opstarten met het gratis Knoppix operating system.

Enkele keren per jaar is het dikke paniek aan de andere kant van de telefoonlijn: "Mijn laptop start niet meer op – wat nu?". Goed dat ze mij bellen en niet de supportafdeling van de notebookbouwer. Die geeft steevast het advies: "Gebruik de Rescue-cd", of: "Druk op F2 bij het starten om de Rescue-procedure te starten". In beide gevallen wordt de software zoals die standaard wordt meegeleverd op de harde schijf teruggezet. Vaak een probaat middel om de boel weer aan de praat te krijgen. Maar ook een effectief middel om al je documenten en e-mails kwijt te raken. Die worden rücksichtslos gewist.


Bestanden, zeker die op een laptop, zijn lastig te bereiken als Windows niet meer wil opstarten - zelfs niet in Veilige Modus of met Herstel-cd.

Eenvoudige oplossing
Wat dan te doen? Onlangs ontdekte ik een volkomen veilige, eenvoudige, methode om je cruciale documenten op je laptop (of desktop-pc) veilig te stellen. Met dank aan Linux-variant Knoppix die startend vanaf cd-rom (dus zonder installatie) je hele pc kan besturen.

Wat heb je nodig?
1] een goed werkende tweede pc met internettoegang en een cd-brander
2] een lege, beschrijfbare cd
3] een simpele, onbeveiligde usb-stick, met standaard FAT-formattering (zie de 'Eigenschappen', af te lezen via een rechtermuistoetsklik op de stationsletter van de stick) 

Aan de slag
De bijna altijd succesvolle reddingsoperatie bestaat uit tien stappen. Aan de slag!