How-to: Google Maps in je website

Google Maps is een handige online kaartendienstwaarmee je allerlei gegevens over bijvoorbeeld bedrijven kunt koppelen aangeografischekaarten. Maar hoe prik je dezekaarten nou in de website van je eigen bedrijf?

Google Maps HTML bestanden

HTML-code (deel 1)

HTML-code (deel 2)

HTML-code (deel 3)

Je ziet ze steeds vaker opduiken op websites: interactieve landkaarten of stadsplattegronden, powered by Google. Ze geven locatie-informatie aan de hand van zeer gedetailleerde kaarten of satellietfotos, aangevuld met gegevens van de website zelf.
Zo kun je Google Maps gebruiken om aan te geven waar je bedrijf gevestigd is, inclusief plattegrond van de omgeving. Die plattegrond kun je aanvullen met bijvoorbeeld een tekstballon met het bezoekadres van je bedrijf en een link naar routebeschrijving of online routeplanner.

Meerdere vestigingen
Als je bedrijf meerdere vestigingen heeft, zoals bijvoorbeeld een winkelketen, dan kun je al die vestigingen overzichtelijk op een kaart aangeven. Je webbezoekers kunnen dan zelf in n oogopslag zien welke vestiging het dichtst bij hen in de buurt is. Afhankelijk van je programmeertalenten kun je een tekstballon met adresgegevens openen als op zon locatie geklikt wordt. Maar je kunt ook inzoomen op die specifieke locatie op de kaart. Of op de satellietfoto van die plaats, zodat je kunt zien hoe de omgeving er in het echt uitziet. Of je doet een combinatie van inzoomen op een gecombineerde foto/plattegrond. Een makelaar kan alle huizen die hij in verkoop heeft, met een punaise op kaart zetten. Klik op een locatie waar je wel zou willen wonen en voil, daar verschijnt de informatie van de woning die daar te koop staat.

En uiteraard blijft die functionaliteit niet beperkt tot de landsgrenzen. Google beschikt over geografische informatie, landkaarten, stadsplattegronden en satellietfotos van de hele aardbol. Die informatie komt van verschillende leveranciers, en is helaas niet in alle gevallen even gedetailleerd. In sommige gebieden zijn de satellietfotos op kleinere schaal genomen dan elders, waardoor je minder ver kunt inzoomen. In andere gebieden zie je zelfs de schaduwen van kale bomen in de winterzon.