How-to: IP-telefoon installeren

Steeds meer apparaten krijgen een eigen netwerkaansluiting. Zo ook IP-telefoons. Helaas kunnen sommige netwerkrouters het contact met de buitenwereld blokkeren. Van bellen komt dan niet veel. Met ons stappenplan hef je die blokkade op.

Het probleem
Alle computers aan het internet werken met een uniek IP-adres. Maar als je n breedbandinternetverbinding (en dus n IP-adres) deelt in een lokaal netwerk, krijgen lle apparaten binnen dat LAN weer een eigen IP-adres, een 'computerkenteken' dat helemaal losstaat van de adressering van computers op het internet.

Dat is voor gewoon internetgebruik geen enkel probleem. De (wireless) netwerkrouter (of breedbandmodem met routerfunctie) die de internetoprit deelt, zorgt dat al het dataverkeer netjes naar de juiste computer binnen het LAN wordt omgeleid. Je kunt probleemloos surfen en mailen vanaf iedere pc in het LAN.

Maar computers vanaf het publieke internet (zoals IP-telefonie-servers) hebben geen toegang tot apparaten (zoals IP-telefoons) binnen een lokaal netwerk. Die laatste zitten immers op hun eigen 'private' IP-adres, dat niet aanroepbaar is op het internet. Bovendien houdt de firewall in de netwerkrouter zo'n beetje alle aanroepen vanaf het internet tegen.

Dit probleem kan spelen (zij het niet altijd) als je met een IP-telefoon vanuit je LAN wilt inloggen op een online telefonie-server als die van VoipBuster (www.voipbuster.com).
Blijf je inderdaad inderdaad 'offline' met je gloednieuwe IP-telefoon, lees dan verder voor de oplossing.