How-to: startpagina deluxe

Maak een een 'gepersonaliseerde startpagina' bij Google, met je eigen weblinks, het nieuws uit jouw regio, een lokale weersvoorspelling en een overzicht van de e-mailtjes in je Gmail-inbox. Je browser (thuis maar ook die op het werk) kan standaard met deze webpagina openen.

De kans is groot dat je webbrowser standaard start met een lege pagina. Of erger nog: de homepage van je internetprovider. Wij hebben een beter idee: maak een 'gepersonaliseerde startpagina' bij Google. Met in n oogopslag het laatst nieuws van verschillende websites, het weer, de files op de weg of de vertragingen in het OV, de nieuwe berichten in je Gmail-postbus en de actuele items in je Google Calendar.
Er zijn honderden van dit soort elementen op je webpagina te slepen. Al zal er op gemiddeld beeldscherm ruimte zijn voor slechts een stuk of twaalf bronnen. Zie bijstaande afbeelding (vergroting, even klikken) voor een idee van de mogelijkheden.
Al je een gratis gebruikersaccount aanmaakt, kun je de persoonlijke pagina laden op iedere pc met internetaansluiting. En stel hem thuis of op het werk gelijk ook even in als startpagina van je browser.

Stap 1: account-aanmaken en browser instellen
Eerst maar even registeren bij Google. Dat is later noodzakelijk om je persoonlijke startpagina op te kunnen slaan. Surf naar google.nl (of google.be) en klik rechtsboven op de link Aanmelden. Je kunt nu een account aanmaken. Je hebt hiervoor wel een geldig e-mail adres nodig, omdat Google daar een mailtje heen stuurt voor de bevestiging. Let op: dit hoeft geen Gmail-adres te zijn.
Het aanklikken van de link in dit bericht is voldoende om de account te activeren. Meteen geeft Google je de keuze om een dienst te kiezen. Dit is niet nodig. Sluit de pagina af en ga terug naar google.nl.
Sla deze pagina nu op als startpagina voor je browser. In Internet Explorer: kies Extra | Internet-opties | in tabblad Algemeen (bij Startpagina): huidige gebruiken. In Firefox: Extra | Opties | Startpagina | knop Huidige pagina gebruiken.