HP-inkjet verslaat laser op verbruikskosten

HP komt met een inkjet-multifunctional die de voordelen van een inkjet combineert met de lage afdrukkosten van een laser. Sterker nog: deze kosten zouden zelfs onder die van een laserprinter duiken. Tijd om de claims aan een kritische blik te onderwerpen.


Officejet Pro L7780

Snelheid:
10 ppm kleur, 12 ppm z/w
(concept: 35 ppm z/w en 34 ppm kleur)

Papiervoorraad:
600 vel.

Het hart van de Officejet Pro L7780 die wij van HP ontvingen, wordt gevormd door een 4-kleuren inkjetprinter. Deze alleskunner is voor kantoorgebruik ontwikkeld en uitgerust met inkten die in losse tankjes worden ingevoerd. Deze inkten zijn afgestemd op kantoortoepassingen, waar snelle droogtijden en veegvastheid belangrijk zijn.

De Officejet Pro L7780 heeft alles aan boord dat je mag verwachten van een multifunctional en wordt geleverd met een goed bruikbare softwarebundel. Op enkele punten is de Pro L7780 zelfs completer dan veel kleurenlaser multifunctionals,


OORDEEL

+ complete softwarebundel
+ ook in draadloos netwerk direct inzetbaar
+ goede fotokwaliteit
+ grote papiervoorraad
- kwetsbaar door gebruik lichte plastic onderdelen

"De claim van HP klopt: printopdrachten met 5% dekking per kleur worden goedkoper afgedrukt met deze inkjet dan met een lasersysteem in ongeveer dezelfde prijsklasse."

met standaard extra slots voor alle fotokaarten en zowel een aansluiting voor het bedrade ethernet netwerk als een poort voor draadloze netwerken.

Het uiterlijk is wat eigenzinnig met veel donker plastic. De papierbakken zijn erg licht geconstrueerd en open aan n kant. Oppassen met stof dus. HP levert de Officejet Pro L7780 met een standaard papierlade voor 250 vel maar ook een extra papierlade voor 350 vel. Een duplexinrichting voor dubbelzijdig afdrukken is eveneens standaard. Aansturen kan in de printertaal HP PCL3.

Afdruksnelheid
De behaalde afdruksnelheid hangt samen met de gekozen printkwaliteit. Bij de standaardinstelling voor gewoon papier bedraagt die snelheid volgens opgave in kleur circa 10 pagina en in zwart/witmode 12 pagina's. Het bleek geen probleem met ons Word-document om die snelheid te halen. Ons grafische pdf-document kwam in deze modus met circa 8 pagina's uit de printer. De duplexer zorgt bij deze printer voor een relatief grote vertraging door de wachttijd voor het drogen van de inkt.

De watervastheid van de afdrukken is zelfs op gewoon papier al hoog. Gebruiken we inkjetpapier van HP, dan wordt de watervastheid optimaal en kun je de afdruk zelfs kort onder de kraan houden. Onze testfoto's afgedrukt op HP Premium Photopaper laten een goede kleurverzadiging zien.