HP lanceert laaggeprijsde 'netbook'

In april introduceerde HP wereldwijd de 'HP 2133' als antwoord op de zeer succesvolle ASUS Eee PC mini-laptop van slechts 300 euro. Voor de nieuwe concurrent van HP betaal je iets meer, maar krijg je ook meer. Hij is sinds deze week in Nederland te koop.

In de wandel worden de minimalistische mininotebooks ook wel 'Netbooks' genoemd. Prima geschikt voor (mobiel) internet en lichte kantoortaken, maar minder voor zware desktopsoftware of heftige multimedia. De meest aantrekkelijke kant is het prijskaartje. Vanaf zo'n 300 euro worden ze al aangeboden, ook van merken als MSI (de 'Wind') .

Hewlett-Packard noemt zijn alternatief geen 'netbook' maar een 'Mini-Note PC'. De HP 2133 Mini-Note PC zal volgens een persbericht van HP een zeer brede doelgroep aanspreken, "van onderwijsinstellingen tot kantooromgevingen".

Schokbestendig
De HP 2133 Mini-Note PC is volgens HP een volwaardig notebook, inclusief alle draadloze, multimedia en beveiligingsmogelijkheden die iemand nodig heeft om onderweg productief te blijven. De Mini-Note weegt slechts 1,27 kilo. Hij is voorzien van een VIA C7-M ULV processor. HP 3D DriveGuard beveiligt de vaste schijf dankzij een drie-assige digitale accelerometer chip bij een plotselinge beweging of schok.
Daarnaast heeft de 2133 een 8,9-inch display, uiteraard een QWERTY-toetsenbord, dat slechts iets kleiner is (92%) dan een regulier toetsenbord, en een touchpad die als 'muis' dient. De notebook biedt ook de mogelijkheid om videos te kijken, te vergaderen via internet etc. De gentegreerde VGA WebCam laat je webvergaderen, snapshot-foto's maken of videootjes opnemen.

Accu naar keus
De Mini-Note kan worden geleverd met een 3-cell batterij. Dat levert volgens HP 2 uur en 15 minuten werktijd op zonder stopcontact. Met een 6-cell batterij kun je rekenen op zo'n 4 uur en 30 minuten werktijd.
De HP Mini-Note bevat een Wi-Fi-antenne zodat je een draadloos netwerk op kunt , maar ook een Bluetooth-chip ovor het draadloos koppelen van printers, muizen en headsets.

De gebruiker kan zelf zijn besturingssyteem kiezen: Windows Vista Business, Vista Home Basic, XP Home Edition of Novell SuSE Linux.

Prijs en beschikbaarheid
De HP 2133 Mini-Note is per direct in Nederland verkrijgbaar. Afhankelijk van configuratie en besturingssysteem varieert de adviesprijs tussen 379,- en 599,- excl. BTW.