HP: Nederlandse bedrijven achter met 'groen'

Nederlandse bedrijven blijven achter met groen beleid. Gebrek aan kennis is het grootste obstakel. Dit stelt HP op basis van eigen onderzoek.

Slechts 64 procent van de Nederlandse bedrijven gaat voor groen. Nederland is hiermee het laagst scorende van Europa's vooraanstaande ICT-landen, zo blijkt uit onderzoek van HP onder tweeduizend zakelijke beslissers in zeven Europese landen.

Frankrijk en België zijn koplopers met 74 procent. 83 procent van de ondervraagden is bereid om te investeren in groene IT, maar vanwege een gebrek aan kennis en informatie vertalen ze hun houding tot op heden nog te weinig naar gedrag.

Opvallend genoeg denkt 59 procent van de Nederlanders dat milieubewust printen extra kosten met zich meebrengt, terwijl dit volgens Frank Lenderink, milieumanager bij HP, juist niet het geval is. “Eenvoudige toepassingen kunnen al besparingen opleveren. Door bijvoorbeeld standaard dubbelzijdig te printen, of bijvoorbeeld gebruik te maken van slimme software wordt verspilling van papier bij het afdrukken van teksten en afbeeldingen van webpagina’s voorkomen.”

Bij 67 procent van de bedrijven met een groen IT-beleid ligt de focus op recycling, niet op energieverbruik. Frank Lenderink geeft aan dat dit komt doordat recycling tastbaarder is: “Je levert een product in voor recycling en dat geeft meteen een goed gevoel. Toch levert energiebesparing meer op voor bedrijf en milieu. Ons energieverbruik groeit steeds sneller en juist hierop kan, door een kleine gedragsverandering, enorm veel worden bespaard. Iets simpels als het uitzetten van de monitor in plaats van een screensaver of de stand-by stand gebruiken, scheelt al snel in stroomverbruik.” 

Om werknemers te helpen de milieubelasting door IT te verminderen, heeft onafhankelijk onderzoeks- en analysebedrijf Freeform Dynamics het boekje Green IT for Dummies uitgebracht. HP stelt dit boekje digitaal gratis ter beschikking. Download het boekje op www.hp.com/go/greenit4dummies

Bron : HP (www.hp.com/nl/)