HTC kondigt nieuw topmodel aan: HTC One

HTC heeft vanmiddag zijn nieuwe topmodel gepresenteerd. De HTC One volgt direct de oude One X-lijn op en heeft onder andere een bijzondere camera en full-hd beeldscherm.

Het beeldscherm moet van ongekend hoge kwaliteit zijn. HTC kiest niet voor 'groter is beter', maar maakt slagen op het gebied van pixeldichtheid, inkijkhoek en lichtopbrengst. Het 4,7-inch beeldscherm heeft een full-hd 1080p-resolutie en een ongekend hoge pixeldichtheid van 468 ppi. Daarmee breekt het toestel het record van de Sony Xperia Z, die met 440 ppi nu van de troon wordt gestoten. Ook de inkijkhoek en lichtopbrengst zouden flink verbeterd zijn.

Kloppend hart is een Snapdragon 600 quadcore-processor op 1,7 GHz, ondersteund door 2 GB werkgeheugen. Wat opslag betreft heb je standaard 32 GB ruimte. Het toestel weegt 143 gram.

De HTC One is voorzien van Android 4.2. De fabrikant heeft daaroverheen hun eigen Sense 5.0-skin geplaatst. Opvallend daaraan zijn de 'tiles' op je home screen, die in chronologische volgorde de laatste statusupdates van je Twitter- en Facebookaccount weergeven.

Ultrapixels

De fabrikant geeft hoog op over zijn ingebouwde camera met een door HTC zelf ontwikkelde sensor. De sensor beschikt over grotere pixels die ongeveer drie keer zoveel licht kunnen absorberen dan sensoren die je normaalgesproken in een 8-megapixelsensor aantreft. Marketingmachine HTC spreekt van 'ultrapixels', al lijkt die term weinigzeggend. Concreet houd je in je foto's vier megapixels over. Vooral in slechte lichtomstandigheden zou de grote pixels op de sensor veel betere platen moeten produceren met vooral veel minder ruis dan we gewend zijn van telefooncamera's. Zowel de camera aan de voor- als aan de achterzijde is voorzien van optische gyrostabilisatie.

HTC neemt het hier duidelijk op tegen Nokia, die met zijn PureView 808 ongekend goede beeldprestaties neerzet voor een telefooncamera. Helaas voor de consument maar gelukkig voor HTC was de rest van dat toestel niet echt om over naar huis te schrijven.

HTC BoomSound 

HTC wil naast beeldfanaten ook muziekliefhebbers aanspreken. Hun audiosysteem HTC BoomSound zou voor beter geluid moeten zorgen dan welke andere telefoon dan ook. Twee grote speakers aan de voorzijde en BeatsAudio-technologie moeten daarvoor zorgdragen.

De HTC One is vanaf 15 maart in Nederland verkrijgbaar, voor een adviesprijs van 699 euro.