HTC Magic: Vodafone's eerste 'Google-telefoon'

Nederland kreeg begin dit jaar de eerste telefoon met Google Android-software, de T-Mobile G1. Inmiddels heeft Vodafone nummer twee gelanceerd: de HTC Magic.

De in de wandel 'G2' genoemde telefoon lijkt sterk op de G1. Het toestel is wat netter afgewerkt, maar mist een qwertytoetsenbord.

De uitrusting is echter sterk, met umts/hsdpa, WiFi, bluetooth en een 3,2 megapixel camera. Het 3,2 inch-scherm reageert door de 'capacitieve' technologie goed op aanraking met een vinger. Dit nieuwe, gevoeliger, type touchscreen zit ook op de T-Mobile G1 en de Apple iPhone 3G en volgt de gewone 'resistieve' touchscreens op die met een pennetje (stylus) moeten worden bediend.

De levering is verder zoals verwacht: een netlader, headset, usb-kabel en hoesje. Op ons testmodel vinden we een 8 GB microSD-kaartje in het geheugenslot onder de batterijklep.

Cupcake-release

Standaard bevat de G2 de nieuwe 'Cupcake-release' van Android (versie 1.5). Gebruikers van de T-Mobile G1 ontvangen die update overigens rechtstreeks op hun toestel, dus softwarematige verschillen tussen de toestellen zijn klein. De nieuwe softwareversie kent kleine verbeteringen, waaronder uiteraard het voor de G2 noodzakelijke virtuele qwertytoetsenbord. Het schermtoetsenbord zit soms een beetje in de weg, maar werkt nauwkeurig en geeft tijdens het typen goede woordsuggesties. Tekstinvoer gaat 'in de breedte' nog gemakkelijker. Daarvoor hoef je dankzij de bewegingssensor alleen het toestel horizontaal te houden. Bij typen met één hand kan een numeriek toetsenbord met T9 handiger zijn, maar die mogelijkheid ontbreekt.

Synchroon

Bij de test van de T-Mobile G1 hebben we al gezien dat Android prima integratie biedt met de online Google-diensten, zodat bijvoorbeeld je e-mail (Gmail) en agenda (Calendar) netjes synchroon lopen. Ook het delen van gegevens binnen applicaties en met internetdiensten is netjes geregeld. Een foto of video zet je gemakkelijk door per e-mail en staat met hetzelfde gemak op YouTube als je daarin vooraf je accountgegevens hebt ingesteld.

Het schakelen tussen applicaties gaat soepel en het afsluiten van applicaties is niet nodig. Deze krijgen op de achtergrond vanzelf een lagere prioriteit toegekend. Geheugenbeheer is goed verzorgd.

Wat Android iets minder in de hand heeft, is het stroomverbruik. Er zullen vermoedelijk heel wat softwareversies overheen gaan voordat dit significant verbetert.

De collega's van het Britse Register Hardware geven een videoimpressie van het nieuwe toestel.

Startscherm

Het startscherm kun je gemakkelijk een persoonlijk tintje geven door er applicaties naartoe te slepen. Er zijn in versie 1.5 twee widgets bijgekomen die je op het startscherm kunt zetten. Een agenda-widget toont de eerstvolgende afspraken, in de muziek-widget zie je de afspeellijst.

Er zijn nog wat andere uitbreidingen, zoals de mogelijkheid video op te nemen en 'stereo bluetooth' om draadloos muziek over te brengen. Een praktisch onderdeel is Android Market, maar betaalde applicaties zijn in Nederland nog niet beschikbaar. We missen ook nog wel wat applicaties. Zo is er bijvoorbeeld de gratis navigatiesoftware AndNav 2. Het werkt maar gebruikt de gratis kaartgegevens van OpenStreetMap.org en dat is niet het meest ideale uitgangspunt.

Voor het lezen of bewerken van Office-documenten heeft Android standaard geen software aan boord. Wel bestaat daarvoor het pakket Documents To Go van DataViz. Dat is echter een betaalde download en die zijn nog niet beschikbaar voor Nederlandse klanten.

  • Uitstekende internetfuncties
  • Startscherm handig indelen
  • Geen betaalmogelijkheid in Market
  • Beperkt uithoudingsvermogen
  • Zakelijk wat beperkt