HTTP/2 komt eraan, wat verandert er?

Het HTTP-protocol werd in 1996 geïntroduceerd, terwijl de laatste update, versie 1.1, alweer van 1999 dateert. Tijd voor een revisie dus, en dat is HTTP/2.

De revisie is eigenlijk logisch. In vijftien jaar tijd is er veel veranderd. We consumeren online content nu op andere wijze en ook de content zelf is veranderd, en met name zwaarder geworden. HTTP versie 1.1 voldeed niet meer aan deze tijd, vandaar een nieuw protocol.

Wat verandert er?

Zichtbaar verandert er weinig. De veranderingen komen vooral neer op een protocol wat veel sneller data kan vervoeren naar de plaats van bestemming, jouw browser bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor beveiligde (bekend van de prefix HTTPS) websites.

Een ander voordeel is flexibiliteit. Zo is het met dit nieuwe protocol mogelijk veel sneller en gemakkelijker veranderingen door te voeren dan met het oude protocol. Internet en internetgebruik verandert met de dag, waardoor er een protocol wat snel mee kan veranderen noodzakelijk is.

Wie steekt er achter dit protocol?

Verantwoordelijk voor het nieuwe protocol is de HTTP Working Group die onder The Internet Engineering Task Force (IETF) valt, die zelf weer onder de Internet Society (ISOC) vallen. Deze organisaties geven leiding aan het ontwikkelen van standaarden op internet.

En verder

Als eindegebruiker hoef je eigenlijk niets te doen. De veranderingen worden geleidelijk doorgevoerd, hoewel de HTTP 1.1-standaard nog lang ondersteunt zal blijven om ook oudere servers tegemoet te komen.

Browsers die de nieuwe standaard al ondersteunen zijn bijvoorbeeld Firefox en Chrome. Andere webgerelateerde software krijgen mogelijk updates voor HTTP/2-ondersteuning. Wil je meer weten, bezoek dan deze (inderdaad, een HTTP/2-)site.

HTTP/2 komt eraan, wat verandert er?
De HTTP/2-standaard is goedgekeurd. Wat betekent dit voor jou?