IBM komt met gratis tegenhanger van Office

Microsoft verdient miljarden aan Windows en Office. Het softwareconcern is tegelijk ook sterk afhankelijk van deze pakketten. Het Microsoft-management zal vast behoorlijk nerveus zijn geworden van het nieuws dat IBM deze week een gratis tegenvoeter voor Microsoft Office uitbrengt.

Niet dat er nog geen gratis alternatieven waren voor de Microsoft Office-bundel met onder meer Word, Excel en PowerPoint.

OpenOffice.org, bijvoorbeeld, is een uitstekende bundel kantoorapplicaties, gratis te downloaden. En wie via Google.com het 'Google Pack' met gratis software ophaalt, vindt daarin optioneel ook Sun's StarOffice. Ook een puik office-pakket.

Lotus Symphony
IBM zal vandaag zijn eigen Office-tegenhanger, Lotus Symphony, als een gratis download presenteren op zijn website. Althans, dat beweert The New York

Update 20 sept.
Inmiddels staat IBM Lotus Symphony als gratis download ter beschkking. Je vindt hem hier.
Times. Als het bericht waar is, betekent dit nogal wat. Een product van IBM wordt uitermate serieus genomen door menige professionele it-er. Als Big Blue aangeeft dat het een goed alternatief is voor software waarvoor je minimaal enkele honderden euro's per werkplek afrekent, zal deze it-er zich afvragen: waarom nog betalen?

Uiteraard zal het enige maanden, of misschien wel jaren, duren voor de gratis software een behoorlijk office-marktaandeel van Microsoft kan afsnoepen. In Bedrijven wordt nieuwe software uiteraard aan een pilot onderworpen en het moet compatibel zijn met de gebruikte en toekomstige standaarden. En moet (mede daardoor) bij voorkeur open source zijn.

Open source-officepakket
Wat dit laatst betreft, zit het wel goed. Lotus Symphony is gebaseerd op de eerdergenoemde open-sourcesoftware van OpenOffice.org. Open-source is die software waarvan de broncode is in te kijken en te veranderen (verbeteren). Dus een onderdeel voor bijvoorbeeld vertalen van teksten, kan een ontwikkelaar als een plug-in voor OpenOffice programmeren. Deze kan eventueel mee in de volgende 'distributie' van het pakket. In de open source-gemeenschap is zo'n nieuwe component een kwestie van maanden ontwikkeling, niet van jaren, zoals bij Microsoft Office, dat van n producent komt.

OpenDocumentformaat
Mensen werken allang niet meer op een 'stand alone' pc. Open en directe communicatie tussen de ene en ander de computer(toepassing) is van steeds groter belang. Voor die computercommunicatie werden al enkele standaarden ontwikkeld. Lotus Symphony van IBM gebruikt - net als OpenOffice.org - het OpenDocumentformaat (ODF). OpenDocument werd afgelopen jaar erkend als officile ISO-standaard.

Pogingen van Microsoft om zijn eigen Office Open XML (OOXML)-standaard versneld door een belangrijke erkenningsprocedure te loodsen, mislukten onlangs. Volgens de betrokkenen was de taal niet 'open' genoeg omdat het deels bestaat uit code die Microsoft niet vrij wil geven.

Bron: Nu.nl / Redactie WINMAG Pro