IBM trekt aan de bel: 'Medewerkers maken hack werkgever makkelijk'

Organisaties lopen een steeds groter risico op het lekken van vetrouwelijke informatie. Dit blijkt uit resultaten van het IBM X Force 2012 Trend en Risk-rapport. Oorzaak is een groeiend aantal aanvallen op wachtwoorden van social media, een toenemend aantal browser exploits en te weinig anticipatie op de komst van nieuwe mobiele apparaten.

Het Trends en Risk-rapport onthulde interessante informatie. Zo zijn in de eerste helft van 2012 4400 nieuwe beveiligingslekken geconstateerd. Nog nooit werden er in de eerste helft zoveel lekken waargenomen. Zet deze trend zich door tot het einde van dit jaar, dan komt dat uit op een nieuw record.

Ook is er een verontrustende stijging te zien in exploits van webbrowsers. Volgens het rapport heeft ook Apple te verduren van de hackers. Het Mac-besturingssysteem krijgt steeds meer aanvallen van buitenaf te verduren.

IBM wijst erop dat het voor hackers niet moeilijk is vertrouwelijke informatie te bemachtigen. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 59 procent van de werknemers  hetzelfde wachtwoord heeft voor meerdere websites, waaronder hun (zakelijke) webmail-account.

'We zien een groeiend aantal aanvallen die zich richten op de wachtwoorden van social media', zegt Clinton McFadden, senior operations manager voor IBM X-Force. 'Dit vormt een risico voor organisaties. Ze moeten een actievere benadering aannemen in het beveiligen van hun data. Zolang cyberaanvallen winstgevend blijven, zullen ze blijven komen.'