ICT-bedrijven ondertekenen 'groene' gedragscode

Zestien grote Europese ict-bedrijven hebben in Brussel een gedragscode ondertekend voor het terugdringen van het energieverbruik. Ze voegen zich hiermee bij 36 andere ondernemingen die al eerder hun handtekeningen hebben gezet onder de 'groene' code.

Het gaat om een vrijwillige gedragscode, waarmee ict-bedrijven hun energieverbruik tot vijftig procent moeten kunnen terugbrengen. Volgens de Europese Commissie is dit nodig, omdat de ict-sector in zijn geheel meer dan acht procent van de energieconsumptie in de EU voor zijn rekening neemt en ongeveer vier procent van de CO2-uitstoot.

Specifiek gaat het om zes bedrijven (Belgacom, France Telecom-Orange, TDC Services, Telecom Italia, Turk Telekom en Telefonica) die de gedragscode voor datacenters ondertekenen en zich bij de 26 deelnemers voegen die dit al gedaan hebben (waaronder Microsoft Europe, Fujitsu-Siemens en HP).

Daarnaast zetten tien bedrijven hun handtekening onder de gedragscode voor breedband (onder meer KPN en British Telecom), die al is ondertekend door tien andere bedrijven (zoals Nokia en Deutsche Telecom).

Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) kan de volledige implementering van de gedragscodes substantieel bijdragen aan het energieverbruik in de EU en een besparing opleveren van 4,5 miljard euro.