IDC: Microsoft verslaat Apple op markt voor hybrids

Microsoft gaat Apple de komende jaren aftroeven op de markt voor hybrids. Althans, dat verwacht IDC. Niet dat hun analisten altijd gelijk krijgen.

Hybrids stimuleren tabletmarkt

​Het marktonderzoeksbureau voorspelt dat dit jaar wereldwijd 195 miljoen tablets worden verkocht. Dat is een daling van 5,9 procent ten opzichte van 2015. Maar er is licht aan de horizon, want in 2017 zou weer sprake zijn van een bescheiden groei. Volgens IDC is dat het gevolg van de toegenomen populariteit van hybrids als de Surface Book, de iPad Pro en de Pixel C.

Boekt Microsoft terreinwinst?

​Vooral Microsoft zou de vruchten plukken van deze ontwikkeling. IDC verwacht dat het bedrijf in 2020 bijna drie kwart van de markt voor hybrids in handen heeft, waar dat in 2016 nog ruim 53 procent is. De groei van Microsoft zou ten koste gaan van Apple, dat van 28,5 procent nu naar 7,3 procent in 2020 zou gaan. Het marktaandeel van hybride Android-tablets blijft ongeveer gelijk, ongeveer 18 procent. 

Voorspellingen IDC niet feilloos

​De analisten van IDC stellen verder onder meer dat de markt voor hybride devices de komende jaren alleen maar belangrijker wordt. Waren ze vorig jaar nog goed voor 8 procent van de hele tabletmarkt, in 2020 zal dat circa 30 procent zijn. ​Neem deze en de andere voorspellingen wel met een flinke schep zout. IDC heeft er namelijk al een aantal keer flink naast gezeten, weet PC World.

​Windows Phone populairder dan iOS

Zo was IDC er in 2011 van overtuigd dat Nokia haar marktaandeel op de smartphonemarkt zou behouden en dat Windows Phone in 2015 populairder zou zijn dan iOS. En twee jaar geleden sprak IDC de verwachting dat Windows Phone in 2018 een marktaandeel van 6,4 procent zou behouden. Die voorspelling kan in theorie nog uitkomen, maar momenteel zit het mobiele OS op ongeveer 1 procent.

IDC: Microsoft verslaat Apple op markt voor hybrids
Microsoft gaat Apple aftroeven op de markt voor hybrids. Althans, dat verwacht IDC.