IDC: 'Pc-markt krimpt komende jaren verder'

Volgens onderzoeksbureau IDC gaat Windows 10 weinig impact maken op de pc-markt. Het bedrijf voorspelt dat de desktopmarkt alleen maar verder gaat krimpen in de komende jaren.

'Van de introductie van Windows 10 later dit jaar wordt verwacht dat het goed ontvangen wordt en het Windows ecosysteem gaat ondersteunen. Ook gaat het een betere ervaring geven met een muis en toetsenbord, waardoor de druk om over te gaan naar touchscreens iets verlicht wordt. Daarnaast gaat het non-pc's als hybrides ondersteunen, zonder het totaal aantal verkochte pc's significant te verhogen', aldus IDC op hun website. Zij verwachten dat de pc-markt dit jaar met 4,9 procent zal krimpen. Eerder werd nog voorspeld dat dit met slechts 3,3 procent zou zijn. Volgens IDC is dit omdat mensen in de opkomende markten hun geld eerder uitgeven aan smartphones, tablets en wearables. De groei zou volgens het onderzoeksbureau met name van die opkomende markten moeten komen.

Cijfers komende jaren

IDC verwacht dat er in 2019 75,2 miljoen desktops verkocht worden in de opkomende markt, ongeveer twee procent minder dan dit jaar verwacht wordt. In de volwassen en de wereldwijde markten is de daling echter veel sterker. In de volwassen markt wordt er de komende vier jaar een daling van bijna zes procent verwacht, in de wereldwijde markt is dat 3,5 procent.