IFA slaat vleugels uit naar het oosten

Jaarlijks vindt de IFA in september in Berlijn plaats. Dat betekent niet dat het een Duitse aangelegenheid blijft, want al enkele jaren zoekt de organisatie andere Europese landen op met een zogenaamde global conference. Het is nu voor het eerst dat IFA het buiten het Europese continent zoekt, met een IFA-beurs georganiseerd in Shenzhen, China.

IFA in China

Van 20 tot 22 april is Shenzhen’s Convention and Exhibition Center het toneel van de allereerste en terugkerende tradeshow CE (Consumer Electronics) China. Het is een door Messe Berlin, ook organisator van IFA, georganiseerd evenement met ook een duidelijke IFA-saus. Toch komt IFA niet terug in de naam.

Tijdens de aanloop naar het evenement met IFA’s Global Conference in Hong Kong, doet Christian Göke, ceo van Messe Berlin, uit de doeken waarom. ‘Ook al is het duidelijk een IFA-show, het is nog geen IFA zoals we die kennen. Het is minder groot en massaal zoals in Berlijn, het is slechts de start van een show die uiteindelijk een Chinese kloon van IFA moet worden.’

Dat is echter niet de enige reden. Het moet daarnaast een show worden die echt gericht is op China. Het land is een groeimarkt waarin natuurlijk veel kansen liggen voor (nieuwe) bedrijven om zich te presenteren aan een (nieuw) publiek. ‘Dat is waarom de beurs een eigen naam heeft, maar de invloed van IFA wel zichtbaar blijft’, aldus Göke.

In alles IFA behalve in naam

Ondanks het meer lokale karakter van CE China en natuurlijk de andere naam, is het een overduidelijke IFA-show. De beurs richt zich met name op consumentenelectronica. Ook nieuwe startups krijgen de tijd om hun producten te laten zien naast grotere partijen als Philips, Samsung en HTC. Benieuwd naar de lijst van aanwezige partijen? Ga dan hierheen.

IFA slaat vleugels uit naar het oosten
China krijgt een eigen beurs met eigen naam, maar met een overduidelijke IFA-saus.