Iiyama Prolite XB2780HSU

Het eerste dat opvalt aan deze monitor is de resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten. Dat is op zichzelf geen unieke eigenschap, maar voor een 27-inchmonitor is die waarde niet bijster hoog. Het beeldscherm is dus weliswaar groter dan ‘doorsnee’, maar biedt niet meer werkruimte. Alles wordt gewoon groter geprojecteerd.

Wat zakelijk gebruik betreft is dat geen ramp; teksten zijn op deze manier prettig leesbaar, maar je hoeft deze monitor dus niet aan te schaffen voor meer bureaubladruimte dan je normaal gesproken krijgt bij moderne 22- of 23- inch modellen. Het paneel is van het type mva. Die techniek zorgt voor zichtbaar mooie zwartwaarden, natuurgetrouwe kleuren en een prettige statische contrastwaarde van 5000:1. Ten opzichte van zijn ipsconcullega’s is de kijkhoek wel beperkter, maar daar heb je nauwelijks last van als je normaal achter je monitor zit. De monitor is breed inzetbaar en niet perse strikt voor zakelijk gebruik. Zo zorgt bijvoorbeeld de ACR-functie voor optimale contrasten bij het kijken van film en gaat een ‘Overdrive-modus’ ghosting tegen tijdens diezelfde activiteit of het spelen van een game.

De verstelbaarheid is prima: kantelen, draaien en in hoogte verstellen is geen enkel probleem. Daarnaast is het paneel is in verticale positie te draaien. Op de werkvloer komt verder het zuinige energieverbruik goed van pas, dankzij het Eco-panel en de led-achtergrondverlichting. Klein smetje: het on-screen display laat zich onhandig bedienen, door de montage van de knoppen aan de onderzijde van de schermrand. Alle gewenste aansluitingen zijn aanwezig, net als een 4X usb-hub en ingebouwde speakers.

Prijs: € 309,-
Info:  www.iiyama.nl

In het kort

+ ACR
+ Zuinig energieverbruik
+ Breed inzetbare monitor
- Lage resolutie

MKB Proof 2013