Imation Odyssey: 1 GB per minuut back-up

Kleine harde schijven zijn het ideale back-upmedium. Ze zijn snel, relatief goedkoop en nog belangrijker: je kunt ze mee naar huis nemen, WINMAG Pro testte een kant en klaar back-up-systeem met harde schijfjes, van Imation.

Harde schijven worden steeds groter en daarmee nemen ook de eisen aan een back-up toe. De beschikbare tijd is hiervoor is meestal beperkt en deze moet in ieder geval betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Het ideale back-upmedium dat hierop aansluit zijn kleine, verwisselbare harde schijven. Die zijn snel, goedkoop en hebben als belangrijk pluspunt dat ze gemakkelijk zijn mee te nemen naar huis, waar je ze veilig want buiten het kantoor - kunt bewaren. Wordt er ingebroken op de zaak, dan ligt een kopie van de bedrijfsgegevens in ieder geval op een veilige plek.

Hoewel je met 'losse' externe harde schijfjes en back-upsoftware uit de voeten zou kunnen, is het verstandiger te kiezen voor een professionele oplossing die speciaal daarvoor ontworpen is. Je krijgt dan een betrouwbaar systeem met dito schijven en passende software.

Relatief onbekend
De Odyssey van opslagspecialist Imation is een relatief onbekende back-upoplossing in onze contreien. In het buitenland kreeg het al de nodige lovende recensies. Het apparaat is een directe concurrent voor de Rev Drive van Iomega. Ook de Odyssey is een externe behuizing die met een usb-kabel wordt aangesloten op de computer waar een verwisselbare harde schijf in kan worden geplaatst. In plaats van bijvoorbeeld de standaard SATA-aansluiting te benutten die op veel 2,5 inch schijven zit, kiest Imation ervoor om een eigen cartridge met een niet-standaard aansluiting te gebruiken. Dat is begrijpelijk, maar wel jammer want het maakt de schijfjes die beschikbaar zijn in de formaten 40, 80, 120, 160 en 250 GB meteen twee keer zo duur. Wel is het mogelijk om in plaats van het extern kastje voor een intern model te kiezen.

Installatie software
De installatie van

OORDEEL

+ werkt probleemloos
+ goede back-up software
+ snel
- prijzige schijfjes
- werkt alleen met Odyssey disks

"Een rappe en complete back-upoplossing met goede software.

de software is snel gedaan. De Odyssey Media Manager is niet veel meer dan een optie onder de rechter muisknop om de schijfjes uit te kunnen werpen en de back-up software is Retrospect van EMC2 in versie 7.5 voor Windows en 6.1 voor Mac OS X. Meegeleverd zijn probeerversies voor back-up van Exchange, SQLServer, Disaster Recovery en Open Files. Dat heb je niet nodig als back-up oplossing voor werkstations, maar voor servers zijn het wel prettige toevoegingen. Probeerversies wil hier overigens zeggen: tijdbeperkte versies, die je ook gratis van internet kunt trekken. Het enige echt positieve van het meeleveren van deze software is dat Imation ermee aangeeft dat het goed werkt met zijn hardware.

Met het testprogramma HDTach bleek al dat de Odyssey met een gemiddelde schrijfsnelheid van ruim 21 MB/s behoorlijk rap is. Door de back-up te versleutelen, zakt de gemiddelde snelheid wel wat, maar snelheden van 1 GB per minuut in combinatie met het volwaardige back-up pakket maken de Odyssey wel een aantrekkelijke keuze.

SPECS

Prijzen verschillende modellen: 229,00 (inclusief 40 GB disk); 269,00 (80GB disk); 339,00 (120GB) 109,25 (intern model, zonder disk) | Verkrijgbaar bij o.a.: Computerland, Dunnet Computers, Dynabyte, Informatique, MediaMarkt, Paradigit Computers, ViComputers. | Interfaces: USB 2.0 | Opslagcapaciteit: 40-250 GB