'India wil toegang tot BlackBerry via providers'

India heeft providers in het land gevraagd om hun netwerk aan te passen zodat het dataverkeer van BlackBerry-telefoons kan worden onderschept. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen binnen de Indiase overheid.

Volgens de bronnen wil de Indiase regering voor 22 september een toezegging van de providers dat ze de autoriteiten toegang zullen geven tot BlackBerry-data. Het is nog niet duidelijke welke aanpassingen ze hiervoor moeten doorvoeren.

Eerder werd bekend dat BlackBerry-fabrikant Research In Motion de Indiase autoriteiten vanaf 1 september toegang ging geven tot de communicatiediensten van de smartphone. Een blokkering van de mail- en messengerdiensten van de BlackBerry is hiermee voorlopig van de baan.

Zestig dagen

De Indiase autoriteiten kondigden toen ook aan dat er een termijn van zestig dagen werd gesteld om te kijken of deze toegang voldoende is of dat het dataverkeer van de BlackBerry eventueel strenger moet worden gemonitord.

Met het verzoek van India aan de providers lijkt het erop dat het land de toezeggingen van RIM niet voldoende acht en daadwerkelijk strenger wil controleren. India vreest dat de beveiligde communicatiediensten van de BlackBerry een gevaar vormen voor de veiligheid van het land.