Informatiebeveiliging grootste IT-prioriteit

Een gemiddeld MKB-bedrijf geeft op dit moment ongeveer 41.000 euro per jaar uit aan informatiebeveiliging, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Symantec. Dat maakt dit onderdeel tot de grootste IT-prioriteit.

Symantec publiceerde deze resultaten in het 2010 Global SMB Information Protection Survey. Uit het onderzoek blijkt dat MKB-bedrijven met tien tot vijfhonderd werknemers op dit moment de bescherming van gegevens als hoogste IT-prioriteit beschouwen, terwijl een groot deel van deze bedrijven 15 maanden geleden nog niet eens de meest basale beveiligingsmaatregelen had getroffen. Deze verschuiving is een logisch gevolg van het feit dat het MKB steeds vaker te maken heeft met cyberaanvallen, het kwijtraken van apparatuur en het verlies van vertrouwelijke of geheime gegevens. Aan dit in mei 2010 uitgevoerde onderzoek werd deelgenomen door 2152 leidinggevenden en IT-managers in 28 landen.

Vertrouwelijk

“De vertrouwelijke informatie van kleine en middelgrote organisaties – bankrekeningnummers, creditcardgegevens en klanten- en personeelsbestanden – loopt steeds meer gevaar. Het verlies van gegevens, of dit nu het gevolg is van een aanval met malware, een gecrashte server of het kwijtraken van vertrouwelijke informatie, kan zeer schadelijk en zelfs fataal zijn voor een MKB-bedrijf,” aldus Bernard Laroche, senior director Product Marketing bij Symantec.

Tijd

IT-medewerkers zijn tweederde van hun tijd bezig met zaken als computerbeveiliging, back-ups, gegevensherstel, archivering en disaster recovery plannen. Zevenentachtig procent van het MKB heeft een disaster recovery plan, maar er is nog veel werk aan de winkel, want slechts 23 procent beschouwt het eigen plan als redelijk goed/uitstekend.

Informatie

Het verlies van essentiële zakelijke gegevens vormt een belangrijke bedreiging voor het MKB. Vierenzeventig procent van de ondervraagde MKB-bedrijven is enigszins/zeer bezorgd over het verlies van digitale gegevens. Tweeënveertig procent is in het verleden zelf vertrouwelijke of geheime informatie kwijtgeraakt, terwijl honderd procent van de bedrijven die gegevens zijn kwijtgeraakt heeft daardoor directe schade geleden, bijvoorbeeld door winstderving of directe financiële kosten. 

Verlies

Een groot problemen voor MKB-bedrijven is tevens het verlies van apparatuur. Bijna twee derde van de bedrijven is in de afgelopen twaalf maanden laptops, smartphones, iPads of andere apparaten kwijtgeraakt. Honderd procent maakt gebruik van apparaten die niet zijn beveiligd met een wachtwoord en waarvan de gegevens niet op afstand kunnen worden gewist om in het geval van verlies vertrouwelijke en zakelijke informatie te beschermen.