Infosecurity 2014: Synology

Synology presenteert tijdens de Infosecurity-beurs enkele nieuwe nassen, van enterprise-niveau tot nassen voor consumenten. Synology is altijd een vaste waarde geweest op storage-gebied en dat is met hun nieuwste producten niet anders.

Het bedrijf deelt hun producten in vier categorieën in:

  • De XS/XS+-serie voor enterprises en grote mkb-ondernemingen
  • De plus-serie, voor het mkb met een focus op schaalbaarheid
  • De value-serie, voor kleine ondernemingen die werken vanuit huis
  • De j-serie, voor consumentengebruik

Dit jaar ligt voor Synology vooral op de DS1515+, een 5-bay nas waarvan er ook nog kleinere varianten met minder bays verschijnen.

De precieze specificaties kon Synology ons nog niet vertellen, wel weten we dat het bedrijf usb 2.0 vaarwel heeft gezegd. In plaats daarvan heb je vier usb 3.0-poorten tot je beschikking, in combinatie met vier lan-poorten. Uiteraard kunnen we ons voorstellen dat kleinere modellen met minder poorten komen, maar dat weten we pas zeker volgende maand, wanneer deze nas moet uitkomen.

Uiteraard vergeet Synology ook de software-kant van het verhaal niet. DSM (Diskstation Manager) is altijd een belangrijk onderdeel van het portfolio van Synology geweest. De backend van hun nas staat nu op 5.0, terwijl de beta van 5.1 op dit moment loopt. De uiteindelijk release van 5.1 valt, als alles goed gaat, gelijktijdig met de release van de DS1515+. DSM beloofd je veilige toegang tot je nas, overal en altijd. Er wordt vooral ingezet op gebruiksgemak, met een simpele filemanager die je laat browsen over je nas en een grote inzet op Note Station, het digitale notitieblok ‘dat je altijd bij de hand hebt’, dus ook op je mobiele devices. Verwacht een uitgebreide test van DSM in combinatie met de nieuwe DS1515+ zodra we hier komende november mee aan de slag mogen.

Duidelijk is dat Synology nogmaals bevestigd een van de grootste spelers op nas-gebied in de wereld te zijn, en met de sterke line-up van hun ‘voor ieder wat wils’-nassen zien we dit niet snel veranderen!