Intel helpt de kracht van big data te ontsluiten

Nieuwe Intel Distribution voor Apache Hadoop software zet de beste Intel hardware en software in voor betere prestaties en optimale beveiliging.

Persbericht:

Kontich, 26 februari 2013 – Intel kondigt de beschikbaarheid aan van Intel Distribution voor Apache Hadoop software (Intel Distribution). Hiermee kunnen uiteindelijk meer organisaties en mensen gebruikmaken van de gigantische hoeveelheden data die elke dag worden gegenereerd, verzameld en opgeslagen – bekend als ‘big data’. Het productaanbod, met onder andere Intel Manager voor Apache Hadoop software, is ontwikkeld vanaf chipniveau voor optimale prestaties en beveiliging.

Het analyseren van big data biedt de mogelijkheid om de maatschappij te veranderen, via nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen, bedrijfsmodellen en consumentervaringen. Toch is slechts een fractie van de wereld in staat om uit deze bergen aan informatie zinvolle betekenis te halen. Dit komt vooral om dat de technologieën, technieken en vaardigheden die vandaag beschikbaar zijn, niet flexibel genoeg of te duur zijn.

Hadoop is een open source raamwerk voor het opslaan en verwerken van grote hoeveelheden uiteenlopende data op een schaalbaar cluster van servers. Het is inmiddels uitgegroeid tot het voorkeursplatform voor het beheren van big data. Nu we aan de vooravond staan van nog meer informatie, afkomstig van miljarden sensoren en intelligente systemen over de hele wereld, is het essentieel dat dit raamwerk open en schaalbaar blijft en ook blijft voldoen aan de zware eisen op het gebied van prestaties, beveiliging en beheerbaarheid.

'Mensen en systemen produceren waardevolle informatie die ons leven op allerlei manieren kan verrijken; van het accuraat voorspellen van gevaarlijke weersomstandigheden tot het ontwikkelen van nieuwe behandelingen op maat voor terminale ziektes,' zegt Boyd Davis, vice president en general manager van Intels Datacenter Software Division. 'Intel zal de mogelijkheden om de rekenkracht maximaal te kunnen benutten, beschikbaar stellen aan de open source gemeenschap zodat de grenzen van innovatie kunnen worden verlegd en de kansen die big data biedt voor maatschappelijke veranderingen, gerealiseerd kunnen worden.'

Prestaties en beveiliging: Intel maakt het verschil

Intel levert een innovatief open platform op basis van Apache Hadoop, dat de snelle ontwikkeling van big data analyse kan bijhouden. De Intel Distribution is de eerste die volledige encryptie biedt met ondersteuning van Intel AES New Instructions (Intel AES-NI) in de Intel Xeon processor. Door het toepassen van hardware-gebaseerde encryptie in het Hadoop Distributed File System kunnen organisaties hun dataverzamelingen veiliger analyseren, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Optimalisaties van de netwerk- en IO-technologieën in het Intel Xeon processor platform zorgen ook voor betere analyseprestaties. Het analyseren van één terabyte aan data, wat voorheen meer dan 4 uur kostte, kan nu binnen 7 minuten worden uitgevoerd, dankzij de combinatie van Intels hardware en de Intel Distribution. Rekening houdend met de schatting van Intel dat de wereld elke 11 seconden 1 petabyte (1.000 terabyte) aan data genereert (het equivalent van 13 jaar HD-video), zal de kracht van Intel-technologie nog veel mogelijkheden gaan bieden.

Zo kan een ziekenhuis de informatie die uit deze data wordt gehaald, gebruiken om de zorg voor patiënten te verbeteren. Door de analyse van miljoenen elektronische medische gegevens kunnen zorgverleners bijvoorbeeld sneller en accurater diagnoses stellen, de effectiviteit van geneesmiddelen bepalen, de wisselwerking tussen medicijnen in kaart brengen, de beste dosering bepalen en potentiële bijwerkingen vaststellen. Aangezien het beveiligen van zorginformatie en financiële informatie wereldwijd onderhevig is aan strikte regels, is het handhaven van beveiliging tijdens het uitvoeren van deze analyses een absolute voorwaarde.

Intel Manager voor Apache Hadoop software maakt het voor systeembeheerders makkelijker om serverclusters te bouwen, configureren en beheren wanneer zij nieuwe applicaties willen uitrollen. Intel Active Tuner voor Apache Hadoop software configureert het systeem automatisch voor optimale prestaties, er hoeft dus niet meer geraden te worden naar de beste instellingen. Tot op heden vereiste dit inzicht in de manier waarop iedere applicatie gebruikmaakt van systeembronnen, evenals in de Hadoop-configuratie en de prestatiebenchmarks.

Intel werkt samen met strategische partners om deze software te integreren in een nieuwe generatie platforms en oplossingen, en om implementatie in private en public cloud omgevingen mogelijk te maken. Tot de partners die de lancering steunen, behoren: 1degreenorth, AMAX, Cisco, Colfax Corporation, Cray, Datameer, Dell, En Pointe, Flytxt, Hadapt, HStreaming, Infosys, LucidWorks, MarkLogic, NextBio, Pentaho, Persistent Systems, RainStor, Red Hat, Revolution Analytics, SAP, SAS, Savvis, een CenturyLink bedrijf, Silicon Mechanics, SoftNet Solutions, Super Micro Computer, Inc., Tableau Software, Teradata, T-Systems, Wipro en Zettaset.

Een veelomvattende aanpak van big data

Het nieuwe software-aanbod is een uitbreiding van Intels omvangrijke productportfolio voor dataverwerking, netwerken, opslag en intelligente systemen in datacenters. Het onlangs geïntroduceerde Intel Intelligent Systems Framework is een reeks onderling samenwerkende oplossingen die ontworpen zijn voor consistente en schaalbare connectiviteit, beheerbaarheid en beveiliging op intelligente apparatuur. Dit raamwerk vormt het fundament voor het verzamelen en analyseren van data en om waardevolle informatie aan te bieden voor end-to-end analyse.

Daarnaast blijft Intel zowel via fondsen als met research investeren in de verdere ontwikkeling van het big data ecosysteem. Intel Labs bevindt zich in de frontlinie van het onderzoek naar geavanceerde analysetechnieken. Dit omvat onder meer de ontwikkeling van Intel Graph Builder for Apache Hadoop software, een bibliotheek om grote dataverzamelingen om te zetten in grafieken die helpen bij het visualiseren van de relaties tussen big data. Intel Graph Builder is geoptimaliseerd voor de Intel Distribution en brengt de ontwikkeltijd terug doordat het niet nodig is om grote hoeveelheden maatwerkcode te schrijven. Verder doet Intel Capital aanzienlijke investeringen in ‘disruptive’ big data analysetechnologieën, onder meer van 10gen (een MongoDB-bedrijf) en Guavus Analytics, een leverancier van big data analyse-oplossingen.