Intel innoveert: voorbij de processor

Intel innoveert, zowel met jaarlijkse updates van haar processors en de vPro-varianten hiervan als met offshoots met betrekking tot geheugen. Het bedrijf kijkt ook naar het grotere plaatje, zoals de werkplek transformeren. We lichten drie recente innovaties uit.

Intel Core vPro generatie zes

Vorig jaar introduceerde Intel haar zesde generatie processoren met codenaam Skylake. Nu is de vPro-variant, gericht op zakelijke gebruikers, gearriveerd. Onder de parapluterm 'vPro' valt een veelheid aan features en functies gericht op zakelijk gebruik. Het is meer dan een update van voorganger Haswell, met specificaties die er niet om liegen. Zo bieden de processoren volgens Intel tot 2,5 maal betere prestaties, een driemaal langere batterijduur en dertigmaal betere grafische prestaties, vergeleken met een PC van vijf jaar oud.

Security features van vPro

Een nieuwe feature die de processors echt naar het hier en nu tillen, is Intel Authenticate. Dit is hardwarematige meerstapsbeveiliging waarbij gevoelige informatie daadwerkelijk in de hardware wordt opgeslagen. Deze beveiliging loopt via meerdere factoren: pin-beveiliging, externe devices - bijvoorbeeld via bluetooth -, op locatie gebaseerde beveiliging en biometrische beveiliging. De IT-afdeling kan vervolgens beslissen welke factoren werken binnen de organisatie en de beveiliging zodanig aanpassen dat het past binnen de desbetreffende organisatie.

Ook voor het MKB

Naast de enterprisemarkt richt Intel zich ook steeds meer op het mkb. Intel biedt juist oplossingen die kleinere organisaties belangrijk vinden, zoals screen- en filesharing en chatfuncties. Hierbij denkt Intel ook aan goede beheersbare security op maat gemaakt voor het mkb. Met andere woorden: goede innovatieve features en beveiliging zijn al lang niet meer voorbehouden aan enterprises, ook kleinzakelijke ondernemingen kunnen volop profiteren van de voordelen van vPro.

3D XPoint

Intel en Micron hebben samen de 3D XPoint-geheugentechnologie ontwikkeld. Deze technologie zou tot duizend keer sneller werken dan de huidige flashtechnologie. Naar verluidt wordt er al tien jaar onderzoek gedaan naar dit type geheugen. Het voordeel van 3D XPoint-geheugentechnologie is dat toepassingen sneller, veel sneller, geladen kunnen worden dan nu het geval is. Niet gek in een tijd waarin software steeds zwaarder wordt en 4K standaardiseert, om maar iets te noemen.

Zakelijke toepassing

Naast multimediatoepassingen profiteert ook de zakel ke markt van deze technologie. Retailers kunnen 3D XPoint-technologie bijvoorbeeld gebruiken om sneller patronen te detecteren in fi nanciƫle transacties, die mogelijk duiden op fraude. Wetenschappers kunnen grotere datasets in real-time analyseren, zodat complexe taken - zoals genetische analyses en het monitoren van de verspreiding van ziekten - sneller uitgevoerd kunnen worden. Dat is dan ook de kern van deze nieuwe technologie: de snelheid. Want met de constante groei van data en het belang van analyse van deze data, is snelle benadering ervan zeer gewenst.

Kosten

Volgens Intel kan deze technologie ook behoorlijk kostenbesparend werken. De techniek is transistorloos en bovendien stapelbaar. Hierdoor past er meer opslag in minder ruimte. Dit zou een flinke besparing betekenen in de kosten.

HP Advanced Wireless Docking station

De HP Advanced Wireless Docking Station, die Intel samen met HP heeft ontwikkeld, is een kleine, stijlvolle verschijning. De dock is slechts 8,5 b 8,5 centimeter breed en 8,7 centimeter hoog. Onderin de dock is verzwaring aangebracht. Dit, gecombineerd met een rubberen laag aan de onderkant, maakt dat het systeem erg stabiel staat. Het is klein genoeg om weg te werken, maar ook mooi genoeg voor een prominente plaats op elk bureau.

Verbinden

We gebruikten de HP Elite X2 1011 G1 om te verbinden met de dock. Dat gaat via de Wireless Dock Manager van Intel. Hiermee kun je de dock een naam geven, instellen of je device manueel of automatisch moet verbinden en of je voor het management van de dock een wachtwoord moet invoeren.

Draadloos werken

Het device dat je verbindt met de dock moet binnen 1,2 meter van de dock staan, wat een redelijke afstand is. Het pairen gaat bijzonder snel na de initiƫle installatie. Zo kom je aan op je werkplek waar de dock staat en kun je onmiddellijk aan de slag. Tijdens onze tijd met de dock zijn we eigenlijk geen enkel probleem tegengekomen. Van latency is geen sprake, ook niet wanneer we de tablet binnen de verbindingsstraal constant bewegen. Erg fijn, want dat stelt je in staat om de dock ook in te zetten als draadloos presentatiemiddel.

Intel innoveert: voorbij de processor
Hoewel Intel vooral bekend staat als processorfabrikant, doet het bedrijf veel meer.