Intel komt met energiezuinige miniprocessor

Intel komt met een nieuwe reeks zeer energiezuinige processoren, speciaal gericht op mobiele internetapparaten. Ook ishet rekenhart volgens de chipbakker geschikt vooreen nieuwe generatieeenvoudige, goedkope computers.

De zogenoemdeIntel Atom-processor is gebaseerd op een totaal nieuwe microarchitectuur die speciaal is ontwikkeld voor compacte apparaten met een laag energiegebruik. Het isveruit de kleinste chip van Intel tot nu toe. Voor de vergelijking: er passen 11Atoms op een muntjevan 10 eurocent.

De instructieset van de processor is ondanks zijn afwijkende formaat helemaal compatibel met zijn grotere broer, de Core 2 Duo.

De nieuwe chips, voorheen bekend onder de codenamen Silverthorne en Diamondville, zullen geproduceerd worden volgenseen 45nm procd. De chipshebben eenmaximaal verbruikvan 0,6 tot 2,5 watt en kunnen een kloksnelheid van 1,8 GHz halen. Ter vergelijking: de huidige mobile Core 2 Duo processors hebben een maximaal verbruik van ongeveer 35 watt.

Centrino Atom
Tegelijkertijd met de lacering van de Atom brengt Intel een nieuwe, bijbehorendechipset uit: de Centrino Atom. Dit platform bestaat uit de Atom-processor, de Intel 945GSE chipset en een WiFi-chip.

Dankzij hetkleine formaat en het lage energieverbruik lijkt de Atom ons de ideale processor voor computers als de Asus Eee PC, een goedkope subnotebook voor internet en andere doorsnee taken. Lenovo heeft al concrete plannen voor een slimme en toch zuinige telefoon (zie bijstaande afbeelding).