Intel Security cto: 'Zelfs de smartwatch is al beveiligd met software'

'Mensen zien hun smartphone nog vooral als telefoon en daardoor lopen ze grote beveiligingsrisico's. Het is een grote uitdaging om mensen ervan bewust te maken dat hun smartphone net zoveel informatie biedt en toegang tot persoonlijke diensten, als een pc. De beveiliging van de smartphone zou daarom ook net zo als een pc moet worden aangepakt', stelt Raj Samani, cto bij Intel Security tijdens een exclusief gesprek met WINMAG Pro op het Mobile World Congress.

'Om smartphones beter te beveiligen, is niet alleen meer bewustzijn nodig van welke risico's mensen lopen, maar ook moeten gebruikers het echt begrijpen.' Dat is geen gemakkelijke opgave, erkent Samani. De technische topman citeert een onderzoek waaruit blijkt dat zeker vier op de tien mensen zijn smartphone niet beveiligd met een pincode. Slechts 14 procent heeft een beveiligingsapp op zijn mobiel draaien. 'Vandaag zie je dat we al beveiligingssoftware in een smartwatch inbouwen. Als je me dat vijf jaar geleden had verteld, had ik je niet geloofd', aldus Samani.

Intellectueel eigendom

Cybercriminelen hebben het niet zozeer gemunt op klantendata van bedrijven, zegt Samani. De waarde van iemands data ligt lager dan ooit. 'Een Whatsapp-account is gemiddeld nog maar 42 dollar waard. Een Youtube-gebruiker is voor criminelen nog 20 dollar waard.' Er bestaat volgens hem een verschil tussen de daadwerkelijk waarde van data en de toegekende waarde. 'We denken dat het veel waard is, maar dat valt in de praktijk nogal tegen. Het is het intellectueel eigendom waar bedrijven zich zorgen om zouden moeten maken.'

Cybercriminaliteit kost de maatschappij jaarlijks vele miljoenen euro's. Cybercrime heeft impact op zaken en economische groei. 'Als je namelijk je intellectueel eigendom verliest, en je bent niet de eerste op de markt met een bepaald product, daalt de groei van je bedrijf sneller en dat heeft gevolgen voor investeringen en leidt tot banenverlies. Op die manier heeft cybercriminaliteit negatieve impact op de maatschappij. Het probleem is alleen dat de waarde van zoiets subjectiefs als intellectueel eigendom moeilijk te meten is. Criminelen doen dat overigens wel', stelt Samani.

Gezichtsherkenning

Om de drempel van het gebruik van goede beveiliging zo laag mogelijk te maken, heeft Intel Security voorafgaand aan het Mobile World Congress een nieuwe dienst gelanceerd; genaamd True Key. Dit is een soort wachtwoordenmanager die werkt met gezichtsherkenning. Alleen als je je hebt identificeerd met je gezicht, kan je met die tool inloggen op allerlei sites en diensten. De dienst is gratis te gebruiken voor mensen die dit adres bezoeken: TrueKey.com/r/MWC2015. Na een jaar kost het een kleine 20 euro per jaar.

Intel Security cto: 'Zelfs de smartwatch is al beveiligd met software'
In gesprek met Raj Samani, cto bij Intel Security op het Mobile World Congress.