Intel Silvermont microarchitectuur aangekondigd

Intel heeft haar nieuwe microarchitectuur aangekondigd met de naam 'Silvermont'. Deze architectuur, gericht op gering stroomverbruik, zal voor het einde van dit jaar in Intel-producten te vinden zijn.

Krachtig en energiezuinig

Silvermont voorziet Intel-processoren van een energiezuinige architectuur. Dit maakt het uitermate geschikt om geplaatst te worden in processoren voor onder andere tablets en smartphones.

Uiteraard is ook kracht niet onbelangrijk. Volgens Intel levert de architectuur ruwweg drie maal de snelheid in vergelijking tot huidige Atom-processoren. Een positieve ontwikkeling, met name voor het Windows 8-platform. Dit besturingssysteem heeft zo nu en dan te lijden onder trage processoren.

Flexibel

De Silvermont-architectuur kan tot 8 processorkernen aansturen, waardoor de flexibele architectuur zijn weg zal vinden naar verschillende, al aangekondigde, processoren. Denk hierbij dus aan de Merrifeld-processoren voor tablets en convertibles, en Bay Trail-processoren voor tablets en smartphones, waarbij Intel beweert dat de prestaties van die laatste meer dan verdubbelt. Eind dit jaar worden de eerste producten met deze processoren in de winkel verwacht.

Snel schakelen

Interessant is het plan van Intel om jaarlijks updates van deze architectuur uit te brengen. Het lijkt erop dat Intel inziet dat sneller schakelen binnen processor-generaties belangrijker aan het worden is. Ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat incrementele updates binnen een generatie processoren een slimmere zet lijkt te zijn dan een volledige nieuwe processor-generatie introduceren bij iedere nieuwe ontwikkeling. Het spaart geld uit dat anders gestoken wordt in de ontwikkeling van gloednieuwe processoren, en maakt Intel-producten ook interessant voor hardwarefabrikanten die graag bij de tijd zijn qua zuinigheid en kracht van de processoren die zij in hun tablets en smartphones plaatsen. Als Intel dan toch aan de x86-architectuur blijft vasthouden, dan liever op incrementele dan incidentele wijze. 

Intel Silvermont microarchitectuur aangekondigd
Intel lijkt te gaan voor 'incrementeel' in plaats van 'incidenteel' met haar nieuwe microarchitectuur.