Intel trekt het doek van nieuwe Broadwell-chips

Het hoge woord is eruit, Intel heeft eindelijk hun langverwachte nieuwe Broadwell-chips aangekondigd. De architectuur maakt de processoren bij uitstek geschikt voor gebruik in tablets en laptops.

De eerste 14-nanometer Broadwell-chips zijn overigens al op de markt in de vorm van de Intel Core-M chips, die je kunt vinden in verschillende hybride devices en superdunne laptops zonder ventilatoren. Vandaag heeft Intel echter laten weten dat de eerste krachtigere Core i3, i5 en i7 chips er aan zitten te komen, met een serie quad-core modellen die later dit jaar volgen.

Kleine sprong

De architectuur van de nieuwe chips verschilt niet veel van de vorig jaar verschenen Haswell-processoren. De chips zijn vooral zuiniger en kleiner geworden, met maar liefst 35 procent meer transistoren op een chip die is gekrompen van 22 naar 14 nanometer. De nieuwe processoren brengen daardoor geen waanzinnige snelheidswinsten ten opzichte Haswell. Vooral de batterijduur en warmteontwikkeling van de processoren is verbeterd.

Skylake

De nieuwe chips verschijnen door productieproblemen een stuk later dan gepland, wat een lastige keuze oplevert voor iedereen die overweegt een apparaat met Broadwell-chips aan te schaffen. Door de vertraging volgt de nieuwe Skylake-architectuur al snel en die bevat waarschijnlijk wel een flinke update aan de architectuur. De eerste Skylake-chips worden eind dit jaar al verwacht, hoewel het natuurlijk mogelijk is dat ook deze nieuwe architectuur vertraging oploopt.