Internet Explorer 7.0 vs Firefox 2.0

Zowel Microsoft als Mozilla brachten onlangs nieuwe versies uit van hun browser. Microsoft probeert met Internet Explorer 7.0 vooral marktaandeel te behouden, terwijl de 'alternatieve' browser Firefox vooral marktaandeel wil winnen. Editie 2.0 maakt een goede kans.

Jarenlang was Internet Explorer van Microsoft alleenheerser op het gebied van webbrowsers. Geen van de alternatieve browsers was in staat daar iets aan te doen. Maar sinds de introductie van Firefox woedt er zowaar weer een heuse browseroorlog, zoals we die kennen uit de begintijd van internet, toen Microsoft opbokste tegen Netscape (en uiteindelijk won).
Sinds de introductie van Firefox verliest Microsoft's Internet Explorer langzaam maar zeker marktaandeel. In de afgelopen twee jaar maar liefst 10 procent. En dat is veel voor een gigant als Microsoft, die het vooral moet hebben van de bundeling van zijn browser met zijn besturingssysteem Windows.
Wie bereid was de moeite te nemen om aparte software te downloaden, kreeg met Firefox 1.5 onbetwist een superieure browser ter beschikking. De versienummers van beide pakketten zijn misleidend, want Firefox bood al voor de introductie van versie 2.0 functionaliteit die Internet Explorer pas bij de gloednieuwe versie 7 kreeg. Nu is dus de grote vraag welk van de twee browsers de beste is: Internet Explorer 7 of Firefox 2.0?

Exit Outlook Express
Overigens zit bij de update voor Internet Explorer 7 geen nieuwe versie van Outlook Express, zoals bij de update naar versie 6 nog wel het geval was. De ontwikkeling van Outlook Express is namelijk 'dood'; Outlook Express zal in Vista vervangen door het (nagenoeg gelijke) Windows Mail. Dat moet je overigens niet verwarren met Microsoft's opvolger van Hotmail, Windows Live Mail. Wat Mozilla's e-mailclient betreft: versie 2.0 zit nog in de pijplijn.