Internet Explorer 8 focust op webapplicaties

Microsoft Internet Explorer 7 verscheen in oktober en is onderdeel van Windows Vista. Maar op 'Microsoft Mix '07' in Las Vegas, een conferentie voor ontwikkelaars, sprak Microsoft al over zijn opvolger. Hij zal betere bouwstenen bieden voor krachtige webapplicaties.

De aanstaande versie van Intenet Explorer is nog lang niet in zicht; het kan nog wel twee jaar duren voor Microsoft 'IE8' uitbrengt. Chris Wilson is de platform architect bij Microsoft voor het Internet Explorer-platform. Hij onderstreept dat de browser niet op zichzelf staat en dat nieuwe ontwikkelingen tijd zullen vergen.

AJAX
Een heel scala aan geavanceerde webtechnologien (waaronder AJAX) maakt het tegenwoordig mogelijk dat een webserver in de browser van de gebruiker een zeer rijke webapplicatie aanbiedt. Wie Live.com van Microsoft bezoekt, of een document aanmaakt en bewerkt in docs.google.com, weet wat hier bedoeld wordt. Een website kan zich anno 2007 als een echt 'programma' gedragen, waardoor het een handig alternatief voor lokaal draaiende software wordt.
Deze ontwikkeling zal zich voortzetten, denkt Microsoft, en Internet Explorer 8 zal beter op deze trend inspelen. Volgens Wilson is het belangrijk dat de browser als toegangspoort tot webapplicaties van huis uit veilig functioneert, dus dat er niet om de zoveel dagen een patch moet worden genstalleerd (zoals in oudere versies van IE).
Ook is het volgens Wilson belangrijk dat nieuwe functies in Internet Explorer 8 ook kunnen functioneren in andere browsers zoals Mozilla Firefox. Ondermeer door zoveel mogelijk via standaardencommissies nieuwe Microsoft-technologie openbaar te maken. Wilson meldt dat Microsoft samenwerkt met de W3C-commissie om HTML-versie 5 en XHTML-versie 1 en 1.1 te standaardiseren.

Verbeteringen
Microsoft beoogt in Internet Explorer 8 ook verbeteringen in de wijze waarop de layout van een pagina kan worden bepaald via Cascading Style Sheets (CSS) en meer mogelijkheden om pagina's in objecten in te delen. Hierdoor vergt een nieuw of veranderd object niet het compleet opnieuw laden van een pagina. De AJAX-webtechnologie voorziet hier nu al deels in. In IE 8 zullen met AJAX ontwikkelde webapplicaties nog meer dan nu het geval is op de client draaien, dus minder communicatie met de internetserver vergen, meldt de Microsoft-man. Dit resulteert in applicaties die soepeler draaien.

Introductie in 2009
Echt concreet is IE8 bepaald nog niet. Een eerste bta-versie is nog niet in zicht. Binnen een jaar zal een eerste proefversie echter wel moeten verschijnen, willen de toegesproken webontwikkelaars zich kunnen voorbereiden op een introductie ergens in 2009.

Bron: Cnet.com