'Internet is grondrecht'

Leden van D66 hebben voor een amendement gestemd waarin toegang tot internet als grondrecht wordt bestempeld. Dit amendement werd dit vrijdag aangenomen tijdens het partijcongres van de partij.

In totaal stemde 54% van de leden voor het amendement, dat een aanvulling is op de alinea waarin de partij zich tegen een downloadverbod keert. Het partijbestuur stemde aanvankelijk tegen het amendement, omdat ze het te ver vonden gaan om het als grondrecht aan te wijzen.

In Frankrijk is afsluitregeling van kracht in de vorm van ' three strikes'-wetgeving. Als internet een grondrecht van burgers wordt is zo'n afsluiting vanwege (bijvoorbeeld) illegale filesharing in Nederland niet mogelijk.

D66 leden zijn van mening dat internet onmisbaar is in de samenleving. Bijvoorbeeld voor het indienen van belastingaangifte.

Ook werd een amendement aangenomen over netneutraliteit. Hiermee stelt de partij dat internetproviders zich niet mogen bemoeien met internetverkeer. Nu gebeurt dat nog wel, bijvoorbeeld bij mobiele internetproviders die Skype blokkeren.