Internetboekhouden: veel voordelen

Alle papieren rompslomptussen bedrijf en accountant is reden genoeg om over te stappen op boekhouden via internet. Maar vaak is het ook nog eens goedkoper en het scheelt een hoop systeembeheer.

De boekhouding is lang niet het enige financiële onderdeel van een bedrijf dat zich een weg heeft gebaand naar internet. Internetbankieren was al voorgegaan en inmiddels zijn er ook voor salaris- en urenadministratie online toepassingen te vinden. Verenigingen kunnen hun ledenadministratie via internet bijhouden en per mail facturen versturen. De meeste belastingaangiften zijn ondertussen ook online af te handelen.

De financiële administratie en boekhouding van een bedrijf verloopt bijna altijd over meerdere schijven die meestal niet onder een dak te vinden zijn: facturenkloppers, budgethouders, accountants, administrateurs, directieleden en zo gaat het soms nog wel even door. Internetboekhouden is voor al die partijen een geweldige uitkomst: iedereen kan waar en wanneer dan ook bij de boekhouding om - afhankelijk van hun rechten - wijzigingen door te voeren of rapportages in te zien. Het scheelt naast een hoop gesleep met papier ook nog eens aan systeembeheer (alleen al de back-ups en updates vragen veel aandacht) en kan ook een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer softwareleveranciers hun toepassingen geschikt maken voor internet. Voordelen genoeg, maar toch moet je ook rekening houden met enkele valkuilen. Want kun je eenvoudig opzeggen en heb je na afloop nog de beschikking over alle gegevens?