Internetpionier Rob Blokzijl overleden

Rob Blokzijl, een van de oprichters van RIPE en internetpionier in Europa, is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij speelde een sleutelrol in de totstandkoming van internet in Europa, waar hij later voor geridderd is.

Rob BlokzijlRob Blokzijl werkte in de deeltjesfysica, waarin hij onder meer werkte voor High Energy Physics Institute in Amsterdam en hij leverde later een bijdrage aan de deeltjesversneller van CERN in Genève. In het begin van de jaren '80 werkte hij mee aan de start van de ip-netwerk community in Europa, maar de meeste erkenning kreeg hij voor het werk dat hij verrichte voor RIPE, waarvan hij één van de oprichters was.

RIPE

RIPE is verantwoordelijk voor de uitgifte van ip-adressen in Europa, delen van Azië en het Midden-Oosten. Deze organisatie is onmisbaar voor het gehele internet. Bij CERN en High Energy Physics Institute hielp Blokzijl al bij het opzetten van netwerken binnen de deeltjesfysicagemeenschap, waardoor de overstap niet vreemd is. Deze organisaties gebruikten grote computernetwerken, die later de basis vormden voor het wereldwijde web. Juist dat web is het onderdeel van het internet dat onder meer websites mogelijk maakt. Blokzijl stond 25 jaar aan kop bij RIPE, in 2013 nam hij afstand van de functie.

Beloningen

Blokzijl kreeg in zijn leven diverse beloningen voor zijn werk, zoals een koninklijke onderscheiding in 2010, hij werd geridderd. Daarnaast ontving de fysicus de Jonathan B. Postel Service Award in 2015 voor uitmuntende bijdragen aan de data communicatie community.

Rob Blokzijl overleed op 1 december 2015 en werd 72 jaar. Op de website van RIPE is een condoleanceregister te vinden.

Rob Blokzijl
Internetpionier Rob Blokzijl overleden
Rob Blokzijl, oprichter van RIPE en pionier van het internet in Europa, is op 72-jarige leeftijd overleden.