Iomega Rev Drive 120 GB: sneller en meer capaciteit

De Rev-lijn van Iomega kent een nieuw topmodel. De capaciteit van de verwisselbare schijfjes is bijna verdubbeld naar 120 GB en kunnen een stuk sneller worden beschreven. Gebleven zijn het gebruiksgemak en de meegeleverde software. Toch kent het apparaat ook verbeterpunten.

De Rev-serie van Iomega is populair geworden vanwege het back-up-gemak. De oplossing is de gulden middenweg tussen de traditionele back-uptapes en reservekopien op een harde schijf. De verwisselbare schijfjes kunnen in externe speler worden geplaatst die met een USB 2.0-aansluiting verbonden is met de computer. Een intern exemplaar is ook verkrijgbaar. Deze heeft het voordeel dat de aansluiting direct op een SATA-poort is, net als bij normale harde schijven.

Installatie
De Rev 120 GB laat zich makkelijk installeren. Het is wel nodig om na de installatie van de stuurbestanden en de software de computer te


OORDEEL

+ Bewezen techniek
+Handzaam formaat
+Eenvoudig te bedienen
- Dure drive; dure schijfjes
- Matige terugwaartse compatibiliteit

"Een prijzige, maar fraaie oplossing voor het maken van back-ups"

herstarten. Na de installatie kun je schijfjes formatteren en beschermen tegen schijven en voorzien van wachtwoordprotectie. Iomega levert de 'Express'-versie mee van het Retrospect back-up pakket van EMC. Dat is een prima back-up pakket met mogelijkheden als wachtwoordbescherming en zelfs complete versleuteling van alle data. Uiteraard wordt de Rev Drive zonder problemen herkend.

Prestaties
De specificaties van de REV 1209 GB zijn veelbelovend. Een opslagcapaciteit van 120 GB gecombineerd met een dataoverdrachtssnelheid van 35 MB/sec. Dat haalden we echter niet op ons externe model met een USB 2.0-aansluiting. Met een gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk net geen 19 MB/sec en net geen 17 MB/sec is de Rev toch behoorlijk rap voor dit kleine formaat verwisselbare schijfjes. Tijdens het maken van back-ups met Retrospect daalde dit naar ruim 12 MB/sec. Dat komt vooral omdat het wegschrijven van veel kleine bestanden langzamer gaat. Het maken van een complete back-up van een computer met 20 GB aan data, zonder vertragende versleuteling van data, maar inclusief controle duurt ongeveer een uur. Bij het niet geteste interne model liggen deze waarden waarschijnlijk een stuk dichterbij de opgave van Iomega.