Iomega REV: Ht tape-alternatief?

Backup-oplossingen in de vorm van harde schijven verdringenmeer en meer de oude vertrouwdetapestreamer van het toneel. Maar is dezemanier van gegevensbeveiliging wel zo ideaal?WINMAG voerde n jaar lang de back-up uit met eenIomega REV-drive en maaktde balans op.

Ruim een jaar geleden verdiende de Iomega REV al een 'Beste product'-logo bij een producttest (WINMAG 4/2004). De REV-drive is een schrijver/lezer waar snelle verwisselbare harde schijven (REV-disks) inpassen met een capaciteit van 35 GB (met compressie meer). Eind dit jaar, begin 2006, brengt Iomega een REV-drive uit met een grotere capaciteit, waarschijnlijk dubbel zo groot (Iomega wil dit nog niet bevestigen).
De REV-drives zijn beschikbaar als intern en als extern model [1], met een interface naar wens: USB, ATAPI, Firewire, SCSI of Serial ATA.

Betrouwbaarheid essentieel
Hoe snel of handig ook; je hebt niets een aan een back-up-apparaat als hij niet betrouwbaar is, ook op de lange termijn. Je back-up-systeem moet je cruciale gegevens, na een misstap of computercrash, altijd kunnen terugzetten. We hebben slechte ervaringen met back-up-apparatuur die met cassettes werkt; de bandjes sleten altijd snel; langer dan een paar maanden gingen ze bij WINMAG niet mee!
Des te meer reden om een jaar na introductie opnieuw stil te staan bij de REV-drive. Hoe zijn onze ervaringen met dit apparaat als back-up-medium?