iOS 4.3 zet in-app aankopen achter wachtwoord

Aankopen binnen apps zijn een lucratieve manier voor veel applicatiebouwers om na de aanschaf van een app nog flink te cashen. Maar vooral ouders van kinderen schrokken zich vaak rot van de rekening van 'onschuldige' spelletjes. iOS 4.3 legt dat aan banden.

De nieuwste versie van Apple's iOS verplicht je tot het invoeren van je iTunes-wachtwoord bij iedere aankoop die je in een app doet. Op die manier geeft Apple gehoor aan de klachtenregen die vooral ouders van kinderen veroorzaakten vanwege de hoge rekeningen waarmee hun nietsvermoedend kroost hen opzadelde.

Vooral het spel Smurfs Village veroorzaakte volgens de Washington Post flink wat ophef. Dit spel is weliswaar gratis aan te schaffen, maar vervolgens zijn de spelitems die je kunt aanschaffen peperduur. Een kar vol 'Smurfberries' kost zo'n 80 euro en een kind - zich niet bewust van de waarde van geld - heeft dat vaak niet door. Het gevolg: ouders kregen rekeningen van honderden, in sommige gevallen zelfs duizenden euro's. De iPhone werd in handen van kinderen een creditcard.

Het wachtwoord heeft een geldigheid van 15 minuten. Binnen dit kwartier kun je 'onbeperkt' aankopen zoen zonder dat je het opnieuw moet invoeren. Na deze periode vraagt iOS opnieuw om je wachtwoord.

De iOS-update kun je binnenhalen door je iPhone aan je computer te koppelen en iTunes te starten. iTunes vraagt vervolgens automatisch of het je toestel wilt updaten.