iOS 8 in één overzicht

Behoor jij tot de groep bezitters van een iPhone 4s of hoger, iPad 2 of die uit de derde of vierde generatie, een iPad mini of iPad mini retina? Dan kun je in het najaar van 2014 los met het nieuwe iOS 8. Om je alvast een voorproefje te geven, zetten wij de belangrijkste nieuwe features op een rij.

healtkit

HealthKit 

Voortaan heb je geen enkelband, polsband of ander extern apparaat nodig om je dagelijkse activiteiten in de gaten te houden. Je koppelt simpelweg je favoriete sport-app aan HealtKit en hebt direct inzicht  in het aantal verbrande calorieën, gelopen kilometers of snelheid op de fiets. Enige voorwaarde is dat de app waarmee je werkt wel in de App Store te vinden is. Dat mag echter nauwelijks op problemen stuiten want zo’n beetje elke goede sport-app is weer te linken aan sportaccesoires zoals harstalgmeters en bewegingstrackers.

HomeKit

Meerdere apparaten in huis bedienen vanuit één device is een trend die niet meer te ontkennen valt. Apple springt hier dan ook handig op in met de introductie van HomeKit  dat je iPhone in een afstandsbediening transformeert. Je kunt HomeKit zelfs koppelen met Siri zodat voortaan automatisch je lichten doven en je deurslot vergrendelt wanneer jij laat weten dat het bedtijd is.

quicktype

QuickType

Met QuickType treedt Apple in de voetsporen van vele andere fabrikanten die al veel eerder met tekstvoorspelling op de proppen kwamen. Vanaf iOS 8 verschijnen er nu ook op je iPhone-scherm woordsuggesties wanneer je een berichtje typt. Die suggesties komen boven je toetsenbord in beeld en klik je aan als je ze wilt gebruiken. Voordeel is dat QuickType contextgevoelig is, nadeel is dat Nederlands voorlopig nog niet ondersteund wordt.

Altijd al een ander toetsenbord als Fleksy willen gebruiken? Vanaf iOS 8 wordt dat mogelijk. Ben je een fervente swyper, dan swype in het najaar dus gewoon met je iPhone.

hadnsof

Aidrop en Handoff

Wat gebruikers van meerdere Apple-devices zeker kunnen waarderen is de vernieuwde Airdrop en Handoff. Via AirDrop kon je al bestanden uitwisselen tussen Macs of tussen iDevices, maar voortaan kan dat ook tussen je Mac, iPad en iPhone. Het document of mail waar je in de trein op je iPhone aan werkt, pas je thuis dus handig op je Mac verder aan. Met Handoff swipe je op je iPhone straks heel makkelijk je document naar de bovenkant van je scherm, waarna hij vanzelf op je Mac verschijnt.

OS X

Bellen via een smartphone? Vanaf  iOS 8 bel en sms je gewoon via je Macbook. Natuurlijk heb je wel gewoon een iPhone nodig, want de gesprekken worden van daaruit draadloos doorgestuurd naar OS X. Heb je geen internet in de buurt, dan kun je deze verbinding ook maken via de hotspotfunctie van je iPhone.

familysharing

Family Sharing

Zijn er meerdere iTunes-accounts in jouw huishouden in omloop, dan koppel je die voortaan aan één creditcard. Grote voordeel is dat alle aankopen in iTunes die gedaan zijn met één van de zes accounts gratis onderling uit te wisselen zijn. Ook handig is dat ouders een berichtje krijgen wanneer een kind een aankoop probeert te doen.

Ander nieuws

Apple zou Apple niet zijn als het tijdens een grote aankondiging niet ook veel aanpassingen en verbeteringen van bestaande functies zou presenteren. Maak je borst dus maar nat voor een hele reeks andere nieuwe snufjes. Zo heeft Apple notificaties voortaan interactief gemaakt waardoor je direct op een berichtje kunt reageren zonder eerst omslachtig de Berichten-app te openen. Ook het multitaskscherm dat je door een dubbelklik op de thuisknop activeert is op de schop genomen. Voortaan staan zie je meest recente contacten en kun je deze personen direct bellen, facetimen, sms’en of een iMessage sturen.

message

Verder voert Apple nog wat aanpassingen in Mail door, maakt het contextgericht zoeken in Spotlight makkelijker, laat het de Foto-app beter samenwerken met iCloud en voegt het een heleboel nieuwe functies toe aan Message. Voortaan bestaat een berichtje namelijk niet alleen meer uit tekst, maar stream je een track in je conversatie, deel je je locatie of deel je moeiteloos een video.

iOS 8 komt in de herfst van dit jaar beschikbaar als gratis update. Beta-testers kunnen de sdk alvast downloaden via developer.apple.com.

iOS 8: nieuwe features
Wat heeft Apple voor je in petto? Een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.