iOS-apparaat houdt stiekem je locatie bij (update)

Apple's iOS houdt stiekem bij waar je allemaal bent geweest. De data wordt opgeslagen in een bestand op het apparaat en op de desktop van de gebruiker. Dit nieuws maakten onderzoekers bekend op de Where 2.0-conferentie in San Francisco.

Het bijhouden van je locatie blijkt een geheime functie van iOS 4. Dit betekent dat van sommige gebruikers al vanaf juni vorig jaar gegevens worden bijgehouden. In het bestand worden de lengte- en breedtegraden en het tijdstip opgeslagen. De onderzoekers ontdekte deze data in het bestandje Consolidated.db. Met behulp van een simpel programmaatje kan de informatie worden uitgelezen en krijg je een overzicht van waar de iOS-gebruiker is geweest.

Na deze ontdekking is ook Android grondig onderzocht. Hier werd echter niets gevonden wat duidt op het bijhouden van locaties. Ook bij andere telefoonmerken is niets gevonden.

Apple heeft waarschijnlijk serieuze plannen met de locatiegegevens omdat er een backup van het bestand in iTunes wordt opgeslagen. Wanneer je een nieuw apparaat aansluit voor synchronisatie wordt je bestand automatisch hiernaar doorgestuurd. Op deze manier kan er dus een grote database van wellicht meerdere jaren van de gebruiker worden bijgehouden. De data wordt echter niet naar een server doorgestuurd. 

Privacydeskundigen zijn geschokt door de ontdekking. Locatiegegevens zijn volgens hen zeer gevoelige informatie. De ontdekking creëert enorm veel mogelijkheden voor criminelen, privédetectives en jaloerse partners. 

De onderzoekers hebben het programma waarmee de data uitgelezen kan worden openbaar gemaakt. Er is een website geopend waar het programma gratis te downloaden is en waar veelgestelde vragen over de ontdekking worden beantwoord.

Update (15:27 uur)

VVD-Kamerleden Afke Schaart en Ad van der Steur zijn erg geschrokken van het nieuws en pleiten voor een tijdelijk stop van het iPhone-gebruik door de Nederlandse overheid. Ook willen zij dat consumenten bij de aankoop van het apparaat hierover geïnformeerd worden. Dit bleek uit Kamervragen die het duo vandaag heeft ingediend en website NU.nl in handen kreeg.