iPhone 5 gaat Chinese markt op, maar Apple ziet de aandelen zakken

Afgelopen vrijdag werd de iPhone 5 in China gelanceerd. China is een land dat je als bedrijf in je zak wilt hebben, want een markt met ruim 1 miljard potentiële klanten is nu eenmaal niet niks. De vraag is, lukt het Apple deze markt voor zich te winnen?

Diverse websites berichten inmiddels over het falen van Apple in de verovering van de Chinese markt. Wellicht overdreven, als je je bedenkt dat Apple inmiddels ruim twee miljoen iPhone 5's heeft verkocht. Toch heeft dat niet voorkomen dat Apple's aandelen nog steeds zakken.

Analisten buitelen over elkaar heen om dit te verklaren. Een van de redenen zou kunnen zijn dat Chinezen minder merk-trouw zijn dan in het westen. En laten we er niet omheen draaien: Apple is een merk. Als je voor Apple kiest, kies je ook voor het merk Apple. Als je niet of weinig loyaal bent aan dit merk heb je de keuze uit alternatieven. Dat zijn er veel, en het besturingssysteem op die alternatieven is Android, die 90 procent van de Chinese markt in handen heeft.

Wat zou Apple kunnen doen om hun snelst groeiende markt, die 15 procent van hun omzet beslaat, binnen te houden? Wellicht zou het bedrijf hun prijzen aan moeten passen. Want hoewel de Chinese smartphone-markt de grootste ter wereld is, is een land met miljoenen arme mensen ook een markt met miljoenen arme mensen. En die kiezen niet direct allemaal voor de iPhone, simpelweg vanwege de relatief hoge prijs. Want zoals gezegd, het merk interesseert ze ook al niet, dus is de prijs hetgeen wat hun wél over de streep zou kunnen trekken.

Apple zal dus moeten gaan concurreren met lokale aanbieders als ZTE, Huawei, Lenovo en hun grootste concurrent Samsung, die de best verkopende smartphone-leverancier in China is. Toch, ruim twee miljoen verkochte iPhone 5-toestellen is geen slecht resultaat, en Tim Cook is dan ook tevreden. Maar Apple zal zich toch echt moeten aanpassen aan deze lastige markt. Want op het merk Apple blijft het iPhone-vlot in China blijkbaar niet drijven.

iPhone 5 in Android-land China
iPhone 5 gaat Chinese markt op, maar Apple ziet de aandelen zakken