iPhone en iPad krijgen 'hartslagherkenning'

Apple wil dat een iPhone of iPad een gebruiker kan herkennen aan zijn eigen unieke hartslag, waarmee toegang tot het apparaat wordt verkregen of juist ontzegd. Het bedrijf heeft voor de technologie een patentaanvraag ingediend.

In het patent wordt niet alleen gesproken over hartslagherkenning, maar ook over registratie van het gezicht en de stem van gebruikers. Hiermee kunnen bijvoorbeeld meerdere personen gemakkelijk toegang krijgen tot een eigen account op de iPad, iets wat nu nog niet wordt ondersteund.

Daarnaast kan een iPhone of iPad met deze technieken een ongeautoriseerde gebruiker herkennen, waarna het apparaat bepaalde functies en data kan wissen. Ook moet het mogelijk worden dat het toestel vervolgens een foto van de dief neemt en zijn locatie bepaalt, waarna deze informatie naar de rechtmatige eigenaar wordt gestuurd.

Volgens de patentaanvraag kan ongeoorloofde toegang worden vastgesteld door het invoeren van een verkeerd wachtwoord of een poging tot het hacken of jailbreaken van een toestel. Het is nog niet duidelijk of Apple hiermee het jailbreaken van een iPhone of iPad aan banden wil leggen.