iPhone krijgt multitasking

De nieuwe versie van iPhone OS kan multitasken. Dat heeft het bedrijf donderdag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de vierde versie van het besturingssysteem voor de iPhone.

Volgens Apple opperhoofd Steve Jobs is de multitaskingfunctie zo ontworpen dat de batterij gespaard blijft. Normaalgesproken doet het open hebben staan van meerdere applicaties tegelijkertijd een zwaar beroep op de batterij.

iPhone OS 4 bevat verder ook de mogelijkheid om app te ordenen in mapjes, worden de deuren geopend van de iBookstore, wordt er een social (game)network opgezet en kan de gebruiker een wallpaper instellen.

Tevens is er aan de e-mailtoepassing gesleuteld, waardoor het mogelijk is meerdere Exchange-accounts in te stellen en mails te versleutelen.

Om in te springen op de groei van het mobiele advertentieverkeer is ook iAd in het leven geroepen. Hiermee kunnen applicatieontwikkelaars advertenties in hun apps bouwen. Apple pikt hier ook een graantje van mee door 60 procent van de advertentieopbrengst te claimen.

iPhone OS 4 wordt van de zomer uitgebracht. De multitaskfuncties zullen echter alleen werken op de nieuwste iPhone 3GS en de nieuwste iPod Touch. Waarschijnlijk krijgen Apple’s andere apparaten geen multitasking omdat de hardware beperkter is.

iPad

Vooral de ontwikkeling van multitasking is interessant voor iPadgebruikers. Het ontbreken hiervan wordt nu nog gezien als een groot nadeel van Apple’s tablet. iPhone OS 4 zal ook voor de iPad ontwikkeld worden. Het besturingssysteem wordt rond de herfst voor de iPad verwacht.

Meer over iPhone OS 4 is te lezen op de website van Apple.