iPhone OS populairst bij ontwikkelaars

iPhone OS is het populairste besturingssysteem voor smartphones bij ontwikkelaars. Dit blijkt uit een onderzoek van Ovum.

Ovum vroeg programmeurs van mobiele applicaties voor welke platforms ze software schrijven.

Apple's iPhone OS werd het vaakst genoemd. 81 Procent van de respondenten zei dat ze al voor dit platform ontwikkeld hadden of van plan zijn dat te doen. Als tweede werd BlackBerry OS (74%) genoemd en als derde kwam Windows Phone OS (66%) uit de bus. De twee grootste open source mobiele platforms, Android en Symbian, trokken respectievelijk 64% en 56% van de ontwikkelaars.

Symbian is  het meest gebruikte mobiele besturingssysteem. Toch staat het op een vijfde plek. Volgens Ovum-analist Tony Cripps komt dit doordat de consument veel meer geïnteresseerd is in de mogelijkheden op uitgebreide telefoons zoals de iPhone en de Blackberry.

Uit de enquête blijkt ook dat ontwikkelaars weinig behoefte hebben om voor meer dan drie platforms applicaties te ontwikkelen. Cripps zegt dit zorgwekkend te vinden. Er zijn nu groepen ontwikkelaars die alleen applicaties ontwikkelen voor de iPhone, Blackberry en Android.

Vooral de kleinere besturingssystemen zoals Palm en webOS komen in de problemen, omdat de meeste ontwikkelaars zich vooral willen concentreren op een beperkt aantal platforms. Daardoor wordt het voor nieuwe besturingssystemen veel lastiger om de markt te betreden.

Apple's besturingssysteem wist snel te groeien vanwege de gebruiksvriendelijkheid van iPhone's ontwikkelkit. Met behulp van de App Store kregen ontwikkelaars bovendien een groot bereik.