'iPhone-verkoop zakt in voor het eerst 2016 in'

Katy Huberty, analist bij Morgan Stanley, verwacht dat de verkoop van de iPhone in 2016 voor het eerst gaat dalen. Tot nu toe steeg de iPhone-verkoop ieder jaar sinds de lancering van het eerste model.

'iPhone wordt minder verkocht'

Huberty zegt dat de bank verwacht dat het aantal verkochte iPhones in Apple's fiscale 2016 met bijna zes procent daalt, wat equivalent is aan 2,9 procent in het kalenderjaar. Opvallend, want de iPhone-verkoop bleef ieder jaar weer stijgen. Zelfs na de periode van de iPhone 5, waarin de groei op zijn laagste was, schreef Apple altijd zwarte cijfers qua verkoop.

iPhone wordt te duur

De reden voor de daling in de verkoopcijfers? Volgens Huberty heeft dit onder meer te maken met de hogere prijzen in de internationale markt, en de verzadiging van de smartphone-markt in de ontwikkelde landen.

Bovendien waren er al een aantal hints die er op wijzen dat de iPhone-verkoop kon dalen in 2016. Zo zei Pacific Crest in augustus al dat de verkoop van de iPhone 6 'niet te herhalen is' en dat investeerders een wegzakkende markt moesten verwachten. Ming-Chi Kuo, een analist van KGI Securities, voorspelde al een jaarlijkse daling in de verkoop tijdens de feestdagen.

Grote ontwikkeling

Als de verwachting klopt, valt dit tegen voor Apple. Op dit moment komt meer dan twee derde van de totale omzet en winst van het bedrijf uit de iPhone. Lagere iPhone-verkopen betekent hiermee ook financiële krimp voor Apple.