Is Vietnam het nieuwe Silicon Valley?

Vietnam is een interessante markt voor techbedrijven en de startups schieten er als paddestoelen uit de grond. Moet Silicon Valley zich zorgen maken?

Vietnam ontwikkelt zich razendsnel

​​De Amerikaanse durfinvesteerders Eddie Thai en Bihn Tran besloten hun nieuwe bedrijf op te richten in Vietnam en niet in Silicon Valley. Beide heren zijn namelijk overtuigd van de potentie van het Aziatische land. 'Vietnam is de afgelopen twintig jaar een van snelst groeiende markten ter wereld', zegt Thai tegen de BBC. 'Tien jaar geleden waren er nog maar ongeveer vier miljoen internetgebruikers, nu meer dan 40 miljoen. En bijna niemand had toen een smartphone, maar nu zijn er 30 miljoen smartphonegebruikers.'

​Volgens Tran, de medeoprichter van de website en app Klout die hij voor miljoenen heeft verkocht, hebben Vietnamese bedrijven bovendien een streepje voor op de concurrentie omdat de bevolking op een aantal punten beter scoort dan andere landen. 'Als je kijkt naar de gemiddelde cijfers voor lezen, rekenen en natuurkunde, dan doen we het in Vietnam beter dan in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk", stelt hij. "Die stevige basis voor computerwetenschappen is in het voordeel van Vietnam.'

Saigon Silicon City in Vietnam

Sommigen ondernemers denken zelfs dat het land op termijn het niveau van Silicon Valley kan bereiken. Hieu Minh Nguyen is een van hen. Hij wil in de buurt van Ho Chi Minhstad een Silicon Valley-achtig terrein uit de grond stampen. 'Over zes maanden zul je hier Saigon Silicon City zien verrijzen', aldus Hieu. 'We maken hoogbouw en langs de rivier komen onder andere een park, een golf- en een tennisbaan.' De ambitieuze zakenman hoopt dat tientallen bedrijven zich in Saigon Silicon City zullen vestigen. 

Het klinkt allemaal heel mooi, maar is het ook realistisch? Veel grote technologieconcerns lijken te denken van wel. Zo hebben Samsung en Intel al kantoren in Ho Chi Minhstad staan. Vietnam biedt hen jonge, goed opgeleide arbeidskrachten, een gunstig belastingklimaat en een bruisende startup-scene. Ook Google heeft er vertrouwen in. Sundar Pichai, de ceo van het bedrijf, zei in december tijdens een bezoek aan Vietnam dat het land binnenkort een van de belangrijkste markten voor Google zal worden. 

Is Vietnam het nieuwe Silicon Valley?
Vietnam blijkt een zeer interessante markt voor techbedrijven te zijn.