Japanse robots praten met elkaar

In Japan is er een nieuwe robot ontwikkeld om gesprekken te houden met andere robots. De Robot heet Sota, wat een afkorting is voor 'social talker' en moet een probleem met bestaande sociale robots oplossen.

Veel robots proberen mensen te verstaan, maar dat lukt lang niet altijd. In veel gevallen gaat dit moeizaam. Om die reden houdt de Sota met name robotische gesprekkken met andere robots. Hiervoor moet je echter wel meerdere robots aanschaffen, die per stuk ongeveer 730 euro kosten. 'Stop niet bij slechts twee robots. Koop er alsjeblieft drie of vier', zegt Hiroshi Ishiguro, een professor bij Osaka University en de uitvinder van de Sota, tegen het AP.

Verkoop

De Sota is 28 centimeter groot en wordt vanaf juli verkocht. Vstone, een robotfabrikant die Ishiguro's onderzoek versimpelde om het zo interessant te maken voor commerciƫle doeleinden, verwacht drieduizend Sota's te verkopen in het eerste jaar, en dan met name binnen de zakenwereld. De Sota kan bijvoorbeeld gebruikt worden om aandacht te krijgen voor een product op een display.