'Je server in de wolk'

Weg met die eigen server voor het draaien van de programma's. Een applicatieserver die door een specialist wordt beheerd, dat is de beste zet. Waarom? Je loopt minder gevaar, je hebt geen onverwachte kosten en de eigen IT'er kan effectiever zijn werk doen, stelt aanbieder Kaseya.

Een managed applicatieserver is een heel eigentijdse oplossing, die perfect past bij de hoge eisen van mobiel werken en beschikbaarheid van de bedrijfssoftware, vindt Matthijs Draijer van internetserviceprovider (ISP) Kaseya.

"De eisen die je als modern bedrijf stelt aan de ICT worden steeds hoger en de meeste ondernemers weten daar al progressief mee om te gaan. Wie heeft er nu immers nog een eigen e-mailserver draaien binnen het pand? Bijvoorbeeld Hosted Exchange werkt zo veel gemakkelijker."

Veel kleine en middelgrote organisaties hebben volgens Matthijs Draijer ook het voordeel ontdekt van een softwarematige klantbeheerder – of CRM – die via het internet aanroepbaar is. "Tachtig procent van de applicaties die je nu gebruikt kan zo in de cloud worden gehangen", zegt hij. Cloud computing is een populaire term voor het werken met software over het internet. In netwerkschema's wordt het internet al jaren aangeduid met een wolk (cloud). Diensten van Google, zoals Gmail of Docs, of Yahoo zijn ook vormen van cloud computing.

Klaar

Moet je als ondernemer niet even wachten? "De techniek en de bandbreedte van het internet zijn er klaar voor en het aantal aanbieders groeit, dus dat zou geen reden moeten zijn. Ook grote providers als KPN zijn er volop mee bezig."

Kaseya kun je misschien het best omschrijven als een geavanceerd doorgeefluik. Draijer: "We bieden onze klanten een platform met welke ze via een enkelvoudige consolestructuur hun hosted oplossingen beheren. Dus de applicaties die op de servers draaien, kun je zo in één interface managen – naar wens webbased of lokaal gestuurd."