Jingproject.com verzorgt gratis 'screencasts'

Lotus had 15 jaar geleden al ScreenCam, een programma om 'filmpjes' van Windows-handelingen op te nemen. Handig voor instructies en demonstraties. Nu is er Jingproject.com, een website met gratis opnamesofware n hosting van de schermvideo's.

Wie surft naar http://www.jingproject.com/, kan voor Windows en Mac een softwarepakketje ophalen om te installeren op het eigen systeem. Maak gelijk ook een gebruikersaccount aan want dan kun je met een paar muisklikken je opnames ook op partnersite Screencast.com publiceren. De software geeft je direct de URL van de video, die je op je eigen website kunt plakken of in je e-mail: "Kijk hier, zo doe je dat dus" en dan de link.


Een schermopname gemaakt met de gratis software en afgespeeld op Jingproject.com

Camtasia
De zogeheten screencastsoftware is afkomstig van TechSmith, dat ook onder meer Camtasia produceert. Dit is professionele opnamesofware met meer (montage)mogelijkheden, bedoeld voor professionals die vaker instructies moeten geven (denk aan softwaredocenten, cursusleiders etc).

De gratis te downloaden Jingproject-software biedt ondanks zijn eenvoudige aard toch ruim voldoende mogelijkheden voor een screencast door de gemiddelde kenniswerker. Zo kun je tijdens het opnemen alleen een bepaald deel van het scherm vastleggen. Dat is beter voor de afspeelbaarheid en de omvang formaat van de (kleine) video. Het bestandsformaat is Flash en deze speelt 'streaming' af, dus ook bij een 15 MB-video kan een ieder na enkele seconden de video bekijken. De gebruiker kan zijn stemcommentaar toevoegen via een microfoon. Maar minstens zo informatief zijn de tekstuele toelichtingen die je in je schermvideo kunt plakken.

Voorlopig is de software en de hosting van de schermvideo's gratis. Later wil Jingproject.com geld vragen voor uitgebreidere hostingmogelijkheden.

Info: www.jingproject.com