Jobs haalt uit naar concurrentie

Apple-topman Steve Jobs heeft in een telefonische toelichting op de kwartaalcijfers van het bedrijf stevig uitgehaald naar de concurrentie. Research In Motion, Android en nieuwe tablets moesten het daarbij ontgelden.

Apple verkocht het afgelopen kwartaal 14,1 miljoen iPhones en liet daarmee RIM achter zich, dat 12,1 miljoen BlackBerry-toestellen wist te verkopen. Volgens Jobs zal het voor RIM moeilijk worden om deze achterstand in te halen en om ontwikkelaars over te halen om applicaties te maken voor nieuwe platformen.

Jobs is verder van mening dat Google consumenten misleidt door erop te hameren dat Android een 'open' platform is en iOS 'gesloten'. De Apple-topman ziet iOS liever als geïntegreerd en Android als gefragmenteerd, waarbij het laatstgenoemde besturingssysteem “een warboel is voor gebruikers en ontwikkelaars.”

Tenslotte kaartte Jobs aan dat veel van de aangekondigde tablets een scherm hebben van zeven inch, volgens de Apple-topman veel te klein. Een scherm van minimaal tien inch, de schermgrootte van de iPad, zou pas geschikt zijn om applicaties op te draaien.

Bovendien zouden veel consumenten al beschikken over een smartphone en niet de behoefte hebben aan een kleine tablet die in hun broekzak past. Veel opkomende tablets zijn volgens Jobs daarom DOA: dead on arrival.