Johnny: Je eigen Wikileaks

WikiLeaks bewijst dat zelfs de grootste geheimen niet geheim zullen blijven. Overheden zullen zich daarbij moeten neerleggen. Maar ook bedrijven merken dat hun kostbare geheimen soms ongewild de bedrijfspoort verlaten.

Belangrijkste argument: de informatie die zogenaamd is geopenbaard door WikiLeaks, zou de Verenigde Staten juist in de kaart spelen om oorlogen te beginnen tegen landen als Iran en Noord-Korea. En, meldt klokkenluideronline.nl en passant, ook Facebook en Google zijn een CIA-operatie.

Ik kan altijd enorm genieten van dit soort sites, waar in zogenaamd keiharde argumenten duidelijk wordt gemaakt waarom er nooit iemand op de maan is geweest, 11 september een Hollywoodproductie was, evenals de olieramp in de Golf van Mexico, en er talloze vliegtuigen boven onze hoofden rondscheren die stiekem chemisch afval lozen, de zogenoemde chemtrails.

Information wants to be free, zo ook de gekkies op internet.

Spijkerharde wet

Het is een van de spijkerharde wetten van het internet: zodra een wereldschokkende gebeurtenis plaatsvindt, verschijnen kort daarna allerlei complottheorieën op internet. Sommige doven snel uit, andere, zoals die over 11 september en de chemtrails, blijven actief rondzwerven op internet. En te zien aan de reacties zijn er talloze mensen die al die onzin nog geloven ook – of zouden deze reageerders óók CIA-spionnen zijn? Net als al mijn vrienden op Facebook?

Mijn moeder heeft me geleerd altijd een beetje achterdochtig te zijn naar de powers that be, zoals het hoofd van de basisschool, de rij-instructeur en natuurlijk mijn vader. Maar om die laatste een beetje te wantrouwen, daar had ze dan weer zo haar eigen redenen voor. Ik geloof dus dat een gezonde dosis achterdocht goed is, maar je moet het niet overdrijven.

Hoewel? Wie had ooit gedacht dat bij Renault sprake zou zijn van een interne spionagedienst die haar weerga niet kent? Bij de Franse autobouwer, die samen met Nissan veel geld investeert in elektrisch rijden, is gevoelige informatie over deze technologie doorgespeeld.

Waar de belangen groot zijn, evenals de bedragen die ermee gemoeid zijn, ligt diefstal op de loer. Dus eigenlijk is het allemaal niet zo gek.

Dit alles leidt tot de vraag of je wel achterdochtig genoeg bent. Hoe goed zijn jouw bedrijfsgegevens beveiligd? Hoe voorkom je dat werknemers er met gevoelige informatie vandoor gaan? Denk je daar wel eens aan, heb je je netwerk voldoende beveiligd? Controleer je de uitgaande e-mail van je werknemers, of hun Facebook-verkeer? En mag dat eigenlijk wel? 

Ik kan natuurlijk niet voor je persoonlijk spreken, maar ik denk dat maar heel weinig ondernemers werk hebben gemaakt van de beveiliging van hun bedrijfsgeheimen. Ja, er worden geregeld backups gemaakt van belangrijke files, en de aller- allerbelangrijkste zullen misschien wel versleuteld zijn, maar ik geloof niet dat heel veel werkgevers ooit goed hebben nagedacht hoe hun bedrijfsgeheimen binnen de muren van de onderneming blijven.

Natuurlijk is het goed dat je jouw werknemers vertrouwt, maar een beetje achterdocht kan nooit kwaad, zou mijn moeder zeggen.

====================================
John deWitt is freelance it-consulent en adviseert kleine en middelgrote bedrijven over  automatisering. Zijn ervaringen uit de dagelijkse praktijk dienen als inspiratie voor zijn columns en ander leesvoer.